Tillgången på NAND-flashminne, som används i bland annat SSD-enheter och lagring för telefoner, har under det senaste året varit dålig. Anledningarna till detta är många, där bland annat hög efterfrågan och att tillverkare inte kunnat skala upp produktionen i tillräckligt hög takt.

Enligt en ny rapport från Digitimes kommer tillgången på NAND-flashminne bli bättre under första kvartalet 2018. Detta då tillverkarnas yield, antalet fungerande kretsar vid produktion, fortsätter förbättras vilket i sin tur påverkar övriga delar i produktionsledet.

Detta väntas även innebära ett lägre försäljningspris från flashminnetillverkarna, vilket öppnar upp för fler aktörer och mer konkurrens på marknaden. Priset för flashminne nådde sin högsta nivå hittills under fjärde kvartalet 2017, vilket gjorde det svårt för mindre aktörer att konkurrera med de ledande företagen.

Ett av de områden som påverkas av den bättre tillgången på NAND-flashminne är primärminnen, vilka i dagsläget ligger på runt 90 kronor per gigabyte. Detta gör att ett minnespaket om 2 × 4 GB idag kostar lika mycket som ett paket med 2 × 8 GB gjorde för cirka ett år sedan.