För ungefär ett år sedan meddelade Microsoft att de påbörjat ett samarbete med kretstillverkaren Qualcomm, där de skulle göra det möjligt att köra Windows 10 på ARM-enheter. Nu sjösätts konceptet skarpt inför att de första enheterna dyker upp i början av år 2018.

Bland fördelarna med dessa enheter nämns både möjligheten att göra dem lättare och tunnare än traditionella bärbara datorer. Detta tack vare systemkretsen, där många av komponenterna kan integreras direkt på denna och spara plats. Jämfört med ett kretskort från Intel uppger Qualcomm att företagets Snapdragon 835 tar upp 30 procent mindre plats.

Enheterna benämns som Always Connected PC, vilket beror på en av de funktioner Microsoft lägger stor vikt vid, nämligen stöd för uppkoppling via både Wifi och 4G/LTE. Det har tidigare talats om att de får stöd för eSIM, en elektronisk teknik för SIM-kort som gör det möjligt att byta abonnemang utan fysiska kort.

När det kommer till operativsystemet kör enheterna Windows 10 S och har stöd för såväl UWP- som x86-applikationer. De förstnämnda körs som vanligt, medan x86-applikationer emuleras automatiskt i operativsystemet. Microsoft har tidigare berättat att detta endast görs en gång och instruktionerna sparas sedan i minnet och på hårddisken för framtida användning.

Först ut med ARM-baserade enheter är HP och Asus och även Lenovo arbetar på en egen. Dessa ska lanseras under våren 2018, där Asus gått ut med att bolagets modell Novago får ett instegspris på 599 dollar.