Historik

Moderkorten har en relativt rik nutidshistoria för att vara datorkomponenter: De har med tiden både erhållit och förlorat funktioner, i takt med hur datorer utvecklats. Det återkommande mönstret är att kretsar med ansvar för väldigt grundläggande funktioner integrerats i processorn, medan mindre nödvändig funktionalitet som ljud och nätverk flyttat in på moderkortet från dedikerade instickskort.

ALNG1059.jpg

Förr: Nord- och sydbrygga

Så sent som för tio år sedan bestod alla moderkorts kretsuppsättning (eng. chipset) huvudsakligen av två kretsar vid namn nordbrygga och sydbrygga. Den förstnämnda skötte all kommunikation från processorn till minnet och grafikkortet, med höga krav på latens och bandbredd, samt till sydbryggan som i sin tur ansvarade för långsammare enheter såsom lagring, USB och nätverk.

I princip så länge datorer funnits har trenden varit att integrera mer funktionalitet i färre komponenter. Det klassiska konceptet med nord- och sydbrygga började luckras upp med AMD:s lansering av Athlon 64 år 2003, och nådens år 2009 med Intel ”Lynnfield” markerade de facto slutet för nordbryggan, när PCI Express-anslutningarna för grafikkort slutligen integrerades på själva processorn efter att minneskontrollern gått samma väg året innan.

Idag: Styrkrets

I samband med att de traditionella bryggorna försvann uppgick nordbryggans återstående funktioner samt hela sydbryggan i den så kallade styrkretsen, som fortfarande ofta benämns chipset. Intel använder även beteckningen Platform Controller Hub (PCH). AMD har tidigare kallat sin motsvarighet Fusion Controller Hub (FCH), men använder sedan introduktionen av processorfamiljen Ryzen och 300-serien styrkretsar oftast termen chipset.

ALNG1056.jpg

Förutom tekniska förbättringar har moderkorten upplevt en märkbar estetisk utveckling där exempelvis flashiga kylflänsar och kåpor för att täcka ”fula” delar blivit vardagsmat.

Då styrkretsen inte ansvarar för kommunikationen till och från minne och grafikkort har denna inte samma möjlighet att direkt påverka systemets prestanda som nordbryggan hade. Däremot är olika styrkretsar olika lämpliga beroende på systemets tänkta användningsområde och andra egenskaper, något vi kommer titta närmare på i nästa del av guiden.