Efter kontroversen kring de så kallade loot-lådorna i nyligen lanserade Star Wars Battlefront II, valde EA och DICE att för tillfället skrota funktionen. I samma andetag började lagstiftare tala om att det eventuellt bör regleras som ett hasardspel, samtidigt som många gamers lät kritiken hagla mot EA.

Nu visar det sig att turerna kring titeln kan ha orsakat en stor förlust för EA sett till bolagets börsvärde på aktiemarknaden. Totalt 25,9 miljarder kronor tappade aktien i värde under november månad, samtidigt som Star Wars: Battlefront II var i hetluften. Nämnvärt är att aktien trots detta gått upp 35 procent under året, och vad som orsakade tappet i november är öppet för tolkning.

Spekulationerna späs dock på av att EA tidigare rapporterat intäkter om 6,7 miljarder kronor från försäljning av loot-lådor och andra mikrotransaktioner, under 2016. Således rör det sig om en stor inkomstkälla för bolaget. Dessutom uppges Disney ha pressat EA i frågan, i ett försök att minska potentiell skada mot varumärket.

Star Wars: Battlefront II lanserades den 17 november till PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One. EA har i efterhand signalerat att spelet är ett av företagets bästa spel någonsin, och att loot-lådor så småningom kommer hitta tillbaka till titeln.