Montering

Nu kommer den delen av testet som alla har väntat på, nämligen monteringen av komponenterna. Efter att ha funderat länge och väl på vilka komponenter som skulle användas i detta bygge föll valet på de som användes i min maskin retro-LAN:et ”The return to Brain Drain” som gick av stapeln för en tid sedan. Den här maskinen har även varit med i ett av mina gallerier.

IMG_6201.JPG

Insidan på det Bitfenix Comrade-chassi där delarna var monterade tidigare. Ett alldeles utomordentligt lågbudgetchassi förövrigt.

IMG_6202.JPG

Mitt kära 3DFX Voodoo3 3000 som har bestyckats med kylflänsar och en RGB-fläkt.

IMG_6204.JPG

Baksidan av 3DFX-kortet

IMG_6207.JPG

Ljudkortet, ett Aureal Vortex II.

IMG_6212.JPG

Nätdelen. Jag har aldrig hört talas om märket tidigare, men det har fungerat utan problem.

IMG_6216.JPG

Moderkortet, ett Asus CUSL2-C Socket 370. Sockel 370 är den som kom efter den distinkta slot1-sockeln som introducerade Pentium II. Sockel 370 var främst avsedd för Pentium III-processorer och kan hantera processorer från 300 Mhz till 1 400 Mhz. Ett väldigt stort prestandaspektrum helt enkelt.

Komponenterna

Komponent

Namn

Processor

VIA C3 1 000 Mhz med 133 Mhz bussklocka

Moderkort

Asus CUSL2-C Socket 370 ATX

Minne

512 MB Pc133 SDRAM (2 × 256 MB)

Grafikkort

3DFX Voodoo3 3 000

Hårdisk

CF-minneskortsläsare med ett 16 GB CF-kort

Ljudkort

Aureal Vortex II

Nätaggregat

Vamaquest 400 W

Jag passade även på att prova en annan processor, nämligen en VIA C3 1 GHz. Jag får erkänna att jag blev inspirerad av "pa1983":s Via C3 ITX Voodoo2 SLI-bygge. VIA C3 är en tämligen okänd processor från bolaget med samma namn, som fanns i lågbudgetsegmentet tidigt 2000-tal.

IMG_6393.JPG

Som det syns på bilden ovan finns det gott om plats över efter att moderkortet är monterat. Chassit är rymligt och luftigt och väldigt god kylning erhålls om ett par 120 mm-fläktar monteras i fronten.

IMG_6218.JPG

Ett bekymmer som dök upp i samband med att jag skulle ansluta strömförsörjningssladden på moderkortet var att kabellängden på den gamla nätdelen inte räckte till. Placeringen av 20 pin-kontaken på moderkortet är tänkt till ett gammalt chassi där nätdelen satt överst

IMG_6221.JPG

Jag blev helt enkelt tvungen att ta till den närmsta vägen för att få ihop det. Dessvärre så blev det ganska fult, men det blir ju lätt så när gammalt blandas med nytt. Det går inte alltid ihop.

IMG_6222.JPG

Nästa bekymmer som dök upp var att nätdelen från Vamaquest inte är modulär. Därför blev jag tvungen att packa ihop alla överblivna kablar bakom nätdelen, men det är ju inget som syns särskilt mycket.

IMG_6229.JPG

En annan sak som jag inte upplevde som tillfredsställande var själva konceptet med kammaren som huserar nätaggregatet. Syftet med kammaren är att dölja nätdelen, samt att skapa möjligheter för fin kabeldragning. Valet att ha kammaren åtkomlig från den andra sidan gör att jag behöver vända och vrida på chassit ett stort antal gånger under monteringsprocessen.

Då jag är van att ha allt åtkomligt från samma håll skapade detta frustration hos mig. Jag anser att man kunde ha gjort kammaren åtkomlig från båda hållen genom att ha en plåt som går att montera ned från moderkortsidan. Detta hade i sin tur underlättat monteringen.

IMG_6184.JPG

Efter att jag monterat alla komponenter i chassit var det dags att ansluta den medföljande LED-listen. Det var bara ett litet problem, nämligen att den gamla Molex-kontakten inte passar ihop med den nya kontakten.

IMG_6223.JPG

Självklart finns det lösningar, såsom en adapter.

IMG_6224.JPG