Sedan SSD-lagring introducerades på marknaden på allvar för ett antal år sedan har enheterna successivt ökat i storlek samtidigt som priserna minskat. Enheter med ett lagringsutrymme på 500 GB har blivit något av en standard, men det finns även ett stort antal med betydligt högre kapacitet.

Nu avtäcker Toshiba en ny serie SSD-enheter med namnet XG5-P, där de två första modellerna som visas kommer med 1 TB respektive 2 TB lagringsutrymme. Det handlar om två NVME PCI Express-baserade M.2 2280-enheter med en läshastighet på 3 000 MB/s och en skrivhastighet på 2 000 MB/s.

Sett till slumpmässiga läsningar och skrivningar anges en hastighet på 320 000 IOPS respektive 265 000 IOPS. Enligt Toshiba själva handlar det om en ökning med 55 procent jämfört med tidigare produkter i XG5-serien.

Toshiba har börjat skicka ut enheterna till tillverkare av datorer och liknande och räknar med att kunna trappa upp leveranserna successivt under första kvartalet 2018. När produkterna blir tillgängliga för vanliga konsumenter är ännu okänt.