De senaste åren har fenomenet kryptovalutor växt och snabbt blivit en allt mer accepterat form av betalning. Det handlar om digitala valutor och förutom Bitcoin, som idag är den största på marknaden, finns även ett hundratal andra såsom Ethereum och Litecoin.

Bitcoin har under det senaste året ökat mycket i pris, där den i januari låg på cirka 1 000 USD och i oktober hade detta femdubblats. Nu har valutan återigen nått en ny milstolpe då en Bitcoin tidigare under veckan värderades till närmare 10 000 USD, motsvarande 83 000 kronor.

Även det totala värdet för Bitcoin har stigit mycket, där det numer ligger på cirka 167 miljarder USD. Detta kan jämföras med Ethereum, som säljs för cirka 500 USD och har ett totalt värde på 45 miljarder USD.

En av anledningarna till prishöjningen tros vara att derivatbörsen CME i Chicago kommer påbörja handel med Bitcoin, vilket av många ses som en kvalitetsstämpel. Detta har lett till att allt fler investerat i valutan, vilket tillsammans med svårigheten att bryta Bitcoin har lett till högre priser.