I samband med avtäckandet av Skylake-X avslöjade Intel en ny processorserie avsedd för den yppersta prestandaklassen. Tidigare var det Core i3, i5 och i7 som gällde, men i ett försök att differentiera prestandanivåerna ytterligare föddes Core i9.

Via en ändringslogg för mjukvaran AIDA64 hittar nu mobila kretsar för processorserien Core i9 ut på webben. Modellserien betecknas Core i9-8000H och går under kodnamnet Coffee Lake-H.

Det handlar troligtvis om de sexkärniga modellerna av Intel Coffee Lake som sedan innan gjort framträdanden online. Modellen Core i9-8950HK är den enda som avslöjas vid namn, där benämningen HK pekar mot att det rör sig om en upplåst processor.

Core i9 för bärbara datorer sägs kompensera för det ökade antalet kärnor genom att skruva ned klockfrekvenserna, där tidigare uppgifter talat om en basfrekvens kring 2 GHz tillsammans med en förhållandevis hög TDP på 45 W. Turbofrekvenserna väntas vara högre, men sannolikt styrs klockfrekvenserna framförallt av den bärbara datorns förmåga att kyla processorn.

När Core i9 hittar ut i bärbara datormodeller är fortfarande okänt, likaså pris och prestandanivåer.