När VR slog sig in på hårdvarumarknaden under 2016 blev det snabbt ett hett diskussionsämne. Tekniken har dock inte fått det genomslag många hoppats på, dels då antalet aktörer är relativt få och de upplevelser och spel som utvecklats inte använt den fullt ut.

Många har därför förutspått att virtuell verklighet kommer fortsätta vara ett nischat område, alternativt dö ut inom de kommande åren. Detta är dock något Oculus produktchef Jason Rubin inte håller med om. I en intervju med Glixel berättar han att tekniken just nu är i vad företaget kallar för "öknen", vilket är det tillstånd där den inte levt upp till förväntningarna och intresset börjat falla av.

With virtual reality, theoretically there is nothing after it, you can simulate anything [...] Theoretically, there is no limit to VR. Naysayers won’t win. Things will keep improving.

Rubin jämför VR med 3D-TV, en teknik som även den hade stora förväntningar på sig men försvann till slut då dessa aldrig uppfylldes. Han menar att detta inte kommer vara fallet med virtuell verklighet, då det inte finns några gränser för tekniken och den kommer fortsätta förbättras med exempelvis trådlösa alternativ.

När det kommer till spel och upplevelser för Oculus och andra VR-lösningar menar han att de nu kommit förbi experimentfasen och att det nu börjar släppas påkostade speltitlar med höga produktionsvärden. Som exempel nämner han ett kommande VR-spel från Titanfall-utvecklarna Respawn Entertainment, vilket ska släppas år 2019.

Avslutningsvis säger Rubin att kommande Santa Cruz kommer innebära ett stort steg för virtuell verklighet, då denna tar bort kravet av en dator och därmed gör det lättare för användare att ta till sig tekniken.