Efter flera års väntan dumpade AMD arkitekturen Bulldozer till förmån för Zen, som mars år 2017 gjorde entré med processorerna Ryzen. Lanseringen markerade bolagets återkomst till prestandasegmentet, samtidigt som AMD tryckte på att det var generation ett av Zen med utrymme för förbättring.

I början av år 2018 tar AMD Zen till tillverkningstekniken 12 nanometer, som är en förfinad variant av Globalfoundries 14 nanometer. I praktiken väntas detta medföra förbättringar i energieffektivitet och bättre prestanda (högre klockfrekvens), vilket tros lägga grund för processorfamiljen Pinnacle Ridge.

"Update to AGESA 1071 for new upcoming processors."

Nu uppdaterar Asus BIOS för hela sina serie AM4-moderkort med styrkretsarna B350 och X370, där samtliga får en ny mikrokod (AGESA 1071) med stöd för "nya kommande processorer". Vilka processorer det handlar om framgår inte, men två processorfamiljer ligger närmast till hands.

Den första är just Pinnacle Ridge som enligt tidigare uppgifter introduceras februari år 2018 i form av Ryzen 7, som uppges följas upp av Ryzen 5 och Ryzen 3 en månad senare. Processorfamiljen väntas bli en så kallad refresh av dagens Ryzen-modeller och Summit Ridge, vilket innebär upp till åtta kärnor.

Det är också troligt att den nya mikrokoden ger stöd för Raven Ridge, som redan släppts för bärbara datorer och ska lanseras för stationära någon gång under 2018 års första hälft. Det handlar om fyra kärnor Zen med turbotekniken Precision Boost 2 samt uppemot 704 streamprocessorer ur grafikarkitekturen Vega.