Nyligen rapporterades det att Apple kan dumpa Qualcomm som tillverkare av modem för nästa års Iphone-modeller. Detta för att istället gå över till Intel helt och hållet och de uppges även överväga Mediatek. Anledningen är att Qualcomm slutat förse telefontillverkaren med mjukvara för att testa modemen.

Nya uppgifter från affärstidningen Fastcompany talar nu för att Apple och Intel även samarbetar kring utveckling av 5G-modem som ska användas i kommande Iphone-modeller. Det slutgiltiga målet uppges vara att bygga in Intel-modemet i en systemkrets som också huserar processor, grafikdel samt andra komponenter och dessa ska tillverkas i Intels egna fabriker.

Intel meddelade nyligen att de gjort stora framsteg med 5G-tekniken och presenterade kretsen XMM 8060, vilken ska kunna hantera 5G-nätverk som arbetar i frekvensband under 6 GHz och i millimetervågor. Detta ska i sin tur erbjuda högre bandbredd samt lägre latenstider.

Intels modem för 5G väntas bli klara som tidigast år 2019, vilket stämmer bra överens med Apples planer på att lansera telefoner med stöd för tekniken efterföljande år.