Skydd mot skadliga attacker online blir allt viktigare i takt med att samhället blir mer uppkopplat. Attacker som Wannacry, där människor och organisationer utpressats på pengar, gör att allt mer fokus läggs på skydd mot dessa. Ett område där det visar sig att vissa system lyckas bättre än andra.

Det är en rapport från Nokia som gör gällande att 68,5 procent av alla enheter som infekterats av skadlig kod kör just Android. 28 procent tillskrivs PC/Windows, medan Linux och Apples olika operativsystem står för resterande 3,5 procent.

Trots ihärdiga försök från Googles sida att säkra upp Play Store så kommer detta inte åt grundproblemet för plattformen, nämligen att nästan alla attacker sker från applikationer som tankats ned via tredjepartsbutiker. Eftersom att dessa inte kan kontrolleras av Google, ökar risken för att de innehåller skadlig kod.

Särskilt i Kina är detta ett problem, där 96 procent av alla appar installeras från andra butiker än Googles egna, vilket gör det enklare att skapa applikationer innehållandes exempelvis trojaner. Enheter som infekterats av skadlig kod har lett till stora problem, däribland överbelastade mobilnät.