I mitten av 2010 grundades den kinesiska telefontillverkaren Xiaomi och har sedan dess blivit branschens femte största aktör. Bolagets produktion och försäljning har mestadels varit förlagd i Kina men har på senare tid börjat etablera sig i övriga Asien.

Nu rapporterar The Verge att Xiaomi tar sina första steg in på den europeiska marknaden och expansionen inleds med en lansering i Spanien. Marknadsansvarige Wang Xiang berättar att introduktion i endast ett land åt gången är en strategi som tidigare fungerat bra och företaget planerar sedermera att genomföra lanseringar i ett flertal europeiska länder.

Under evenemanget presenterades två telefonmodeller där den ena heter Mi A1 och är en plånboksvänlig modell baserad på det nedskalade operativsystemet Android One. Skärmen har upplösning om 1 920 × 1 080 pixlar och levereras tillsammans med 4 gigabyte primärminne, 64 gigabyte lagringsutrymme och systemkretsen Snapdragon 625.

Mi Mix 2 är namnet på den andra telefonen, där höjdpunkten är skärmen med upplösning om 2 160 × 1 080 pixlar och smal omslutande ram. Telefonen drivs av systemkretsen Snapdragon 835 och ackompanjeras av 6 gigabyte primärminne och upp till 256 gigabyte lagringsutrymme.

Den billigare telefonen får en prislapp på motsvarande 2 200 kronor, medan den mer påkostade modellen prismässigt hamnar strax under 5 000 kronor. Detaljer om lanseringar i andra länder uppges inte.