Tidigare under året rapporterades det att den danska advokatbyrån Njord Law Firm börjat skicka ut kravbrev till svenska fildelare. Detta är en del av den kampanj som påbörjades i början av 2017, vilken har för avsikt att minska den olagliga fildelningen i Sverige och andra länder i Europa.

Enligt en ny undersökning (finska) som utförts i Finland har dessa kravbrev haft en effekt, då de lett till att den olagliga fildelningen minskat i landet. Enligt denna har 13 procent av de svarande upphört med piratkopiering helt och hållet, medan 14 procent endast har minskat sin fildelning.

När det kommer till så kallad piratströmingstjänster är skillnaden allt större, där 17 procent av deltagarna uppgett att de slutat använda dessa. Till IDG säger Jaana Pikhala att minskningen har en direkt korrelation med kravbreven, då det skickas ut flera sådana nuförtiden och risken för att få böter har därmed ökat.

De kravbrev som skickats ut till svenska fildelare hotar med att dra dessa inför rätta om de inte betalar en summa på cirka 4 500 kronor. Huruvida dessa har haft någon effekt är dock i dagsläget okänt.

Källa: IDG