Något som blivit allt vanligare i nya speltitlar är så kallade lootlådor (eng. loot boxes), vilket är lådor som går att köpa i spelen genom mikrotransaktioner. Dessa kan innehålla olika typer av belöningar, såsom kosmetiska föremål men även vapen och utrustning.

En av de speltitlar som använder sig av detta är kommande Star Wars: Battlefront II som utvecklas av svenska Dice. Utvecklaren har sedan tidigare meddelat att det är möjligt att köpa lootlådor i spelet för att bland annat få tillgång till så kallade Star Cards som ger vissa fördelar i multiplayer-läget. Efter hård kritik under betaperioden backar de nu kring detta och gör om systemet.

I ett inlägg på sin webbplats berättar Dice om ändringarna som gjorts, där de bland annat tagit bort Epic Star Cards, klasspecifik utrustning och vapen från lootlådorna. De förstnämnda kommer endast att bli tillgängliga genom crafting-systemet, medan vapen och utrustning låses upp genom att spela med specifika klasser, exempelvis assault-vapen låses upp genom att spela som assualt-klassen.

Dice har även sedan tidigare meddelat att allt innehåll som släpps till spelet blir gratis, vilket inkluderar fordon, vapen och kartor. Star Wars: Battlefront II släpps den 17 november till Playstation 4, Xbox One och PC.