Förutom virtuell verklighet är även så kallad förstärkt verklighet (eng. AR, augmented reality) ett område det talats mycket om på senare tid. Jämfört med virtuell verklighet innebär AR att objekt och gränssnitt projiceras direkt i miljön runtomkring användaren och går att interagera med utan rörelsekontroller.

En av de mest framträdande aktörerna inom området är Microsoft, som under 2016 lanserade sitt AR-headset Hololens för utvecklare och företag. Detta var dock begränsat till ett fåtal länder, men nu meddelar företaget att de utökar tillgängligheten och ett av de nya länderna är Sverige.

Det handlar om samma enhet som tidigare lanserats i bland annat USA. Hololens baseras på en Windows 10-dator och kan därmed redan köra ett stort antal applikationer som finns tillgängliga i operativsystemet. Microsoft har också sedan tidigare släppt källkoden fri till flera av sina projekt för att underlätta för utvecklare.

Microsoft Hololens riktar sig främst till utvecklare och företag och väntas finnas tillgänglig att köpa inom kort via Microsofts webbutik. Priset är ännu okänt, men tros ligga på cirka 30 000 kronor för den billigare utvecklarversionen.