Det har länge talats om 5G, som blir uppföljare till dagens 4G-nätverk och ska erbjuda högre hastigheter och lägre latens. Ännu är tekniken under utveckling, men en av de som börjat göra tester med denna är Qualcomm med sitt 5G-modem X50.

Enligt källor till Digitimes kan Kina bli ett av de första länderna i världen att lansera 5G-nätverk på stor skala. Detta ska ske mot slutet av 2018 och innebär att de hinner före både USA och Sydkorea med utrullningen av den nya tekniken. För att nå målet planerar de att placera ut 100 000 5G-basstationer innan slutet av nästa år.

Det uppges handla om minst tio städer i Kina där 5G-tekniken ska lanseras på bred front. Företag såsom Huawei och ZTE har redan nu börjat trappa upp tillverkningen av 5G-utrustning samt även IoT- och hemprodukter som använder tekniken.

Den första versionen av 5G-standarden väntas vara spikad i december 2017 och inom EU är målet att ha en kommersiell demonstration av 5G-tekniken på plats till 2018. Till år 2020 ska 5G-nätverk finnas på plats i minst en stad i varje EU-land.