Tidigare under månaden rapporterades det om att EA stängt ned Dead Space-utvecklaren Visceral Games och därmed även pausat arbetet med studions Star Wars-spel. Enligt EA berodde detta på att utvecklingen inte gick i en riktning som både EA och testare under utvecklingstiden var nöjda med.

Nu har spelsajten Kotaku talat med ett flertal tidigare anställda hos spelutvecklaren, vilka berättar mer om varför studion stängdes ned. Flera vittnar om att spelet var dödfött från början på grund av flera faktorer, bland annat en för ambitiös vision, en svår spelmotor samt brist på resurser.

Det spel Visceral Games utvecklade hade namnet Ragtag och var ett linjärt actionäventyr som utspelade sig mellan Star Wars episod IV och episod V. Spelaren skulle ta på sig rollen som Dodger och hans besättning av rymdpirater och bland annat kunna flyga runt i rymden och råna andra skepp.

I think EA gave us too much leeway. If anything, EA should’ve probably canceled this project earlier. I think Söderlund and them were too nice, gave us too many opportunities.

Enligt en tidigare anställd borde projektet ha avslutats tidigare, då problemen var uppenbara tidigt i utvecklingen. En annan berättar att det var ett barmhärtighetsmord att stänga ned studion och att det inte hade något att göra med att det handlade om ett single player-spel.

Ett av de problem EA hade med spelet var att det inte innehöll vad de förväntade sig av ett Star Wars-spel, såsom jediriddare, Kraften och Chewbacca. Ragtag beskrivs som att det mer liknade Uncharted än ett spel i Star Wars-universumet.

Ragtag är ett av flera Star Wars-spel som lagts ned under de senaste åren, där ett av de mest uppmärksammade är Star Wars 1313 som utvecklades av Lucasarts. Även detta var ett single player-fokuserat äventyr, men där spelaren istället tog på sig rollen som prisjägaren Boba Fett.