Sammanfattning

När Nvidia under senvåren år 2016 lanserade Geforce GTX 1080 höjdes återigen prestandaribban med ett grafikkort. Kort därefter fick detta sällskap av GTX 1070, som gav Titan X-prestanda (Maxwell) till halva priset. Duon har sedan dess varit populära alternativ i den övre prestandaklassen och det dröjde till augusti i år innan AMD kontrade med arkitekturen Vega.

I alla fall på pappret lanserade AMD med konkurrenskraftiga priser för Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56, där den senare kilades in prestandamässigt mellan Nvidias modeller från förra året. Det dröjde inte länge innan det började tisslas och tasslas om en kontring, som idag besökt testlabbet.

Specifikationsmässigt är modellen en udda fågel, med en högt klockad grafikkrets som endast är marginellt nedskalad ställt mot GTX 1080. Det innebär teoretisk prestanda som ligger nära dess storasyskon. Däremot är dess 8 GB grafikminne av typen GDDR5, likt GTX 1070, vilket i praktiken drar ned prestandan.

För att ytterligare säkerställa att nykomlingen inte ligger för nära GTX 1080 har Nvidia satt tydliga restriktioner på partnertillverkare, som inte får leverera grafikkort med fabriksöverklockning. Alla kort är således klockade till 1 607 MHz med ett GPU Boost på 1 683 MHz, med resultatet att alla GTX 1070 Ti presterar mer eller mindre identiskt.

Till skillnad från tidiga rykten om GTX 1070 Ti är det inte låst och går att överklocka av slutanvändare, något som Nvidia mer eller mindre uppmuntrar genom att kalla det för ett "överklockningsmonster". Med grafikkretsen GP104 under huven är det inte helt oväntat ett sanningsenligt påstående, där redaktionens testexemplar når upp till en effektiv turbofrekvens kring 2 GHz.

1070Ti-27.jpg

Nämnvärt är att redaktionen testade fyra grafikkort, där två gjorde bra ifrån sig vid överklockning, det tredje var inte fullt lika bra och det fjärde rent krasst sämre – med största sannolikhet ett symptom av exemplarvariation, inte att vissa modeller nödvändigtvis är mycket sämre än andra. Det här kan vara värt att ha i åtanke för den som planerar att köpa Geforce GTX 1070 Ti och tänker få ut ytterligare prestanda genom överklockning.

Med facit i hand har Nvidia med Geforce GTX 1070 Ti lyckats med att ta fram en mellanmodell som utpresterar Radeon RX Vega 56, samtidigt som det dessutom är en mer energieffektiv historia. Det är helt enkelt ett grafikkort som är i linje med förväntningarna, något som borde vara positivt.

Smolket i bägaren som gör det svårt att rekommendera Geforce GTX 1070 Ti i dagsläget är priset, där modeller från partnertillverkare ligger på samma nivåer eller endast några hundralappar under GTX 1080. Som läget ser ut idag gör det helt enkelt Nvidias långkörare till det bättre valet.

Samtidigt talar uppgifter till SweClockers om att Geforce GTX 1070 Ti väntas utstå hård prispress hos svenska återförsäljare, som spås pressa priserna för påkostade partnermodeller till omkring 4 800 kronor. Det här skulle göra Nvidias nykomling till ett bra köp, något det inte är i dagsläget.

Nvidia Geforce GTX 1070 Ti Founder's Edition

1070Ti-1.jpg

Inledningsvis är det dags att sammanfatta Nvidias eget Geforce GTX 1070 Ti Founders Edition, som använder samma välbeprövade kyllösning. Det som kan sägas om kylaren är att den är riktigt bra, i alla fall om man ser till att det är en referensmodell.

Ställt mot alternativen från partnertillverkare har den dock inte mycket att säga till om, då den ger en påtagligt varmare grafikkrets och högre ljudnivåer än modeller från partner. Undantaget är de som har väldigt specifika behov eller en vision för sitt bygge, där Founders Edition passar in.

Prismässigt ligger grafikkortet på 4 799 kronor, vilket är ett helt okej pris men några hundralappar över vad redaktionen gärna hade sett. Detta i kombination med kylaren har svårt att hävda sig mot partnermodeller gör att utmärkelse uteblir från vad som på det stora hela annars får ses som ett bra grafikkort.

Fördelar

  • Godkänd prestanda i klassen

  • Mycket bra effektivitet

  • Bra överklockning för testexemplaret

Nackdelar

  • Referenskylaren kan fortfarande inte mäta sig mot eftermarknadskorten

  • Mycket svagt spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 4 799 kronor

Asus Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix

1070Ti-20.jpg

Då har det blivit dags att hugga tag i Asus bidrag – ROG Strix. Komponentjätten har tagit Nvidias nya Geforce GTX 1070 Ti och kombinerat denna med samma rejäla kylare som i bolagets GTX 1080 Ti ROG Strix, vilket resulterar i alldeles utmärkta kylegenskaper.

Modellen från Asus är även den som gillar överklockning bäst, samtidigt som det har lägst strömförbrukning av våra testexemplar. Det går inte säga något annat än att det handlar om ett alldeles ypperligt grafikkort utan direkta nackdelar, med undantag för priset.

I skrivande stund kostar Asus Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix lika mycket som bolagets GTX 1080 ROG Strix, vilket gör det senare till det bättre valet. Nykomlingen vore ett bra val för 5 000 kronor eller lägre, men i dagsläget är det helt enkelt för dyrt för att förtjäna redaktionens rekommendation.

Fördelar

  • Utmärkt kylarlösning

  • Goda överklockningsmarginaler för testexemplaret

  • Godkänd prestanda i klassen

  • Inbyggd fläktkontroller

Nackdelar

  • Priset för nära Geforce GTX 1080

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Mycket svagt spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 5 790 kronor
Lägsta pris:

Inno3D Geforce GTX 1070 Ti Ichill X3

1070Ti-13.jpg

Vidare till Inno3D med sitt Geforce GTX 1070 Ti Ichill X3, som kombinerar Nvidias referensdesign för kretskortet med kylaren Ichill X3. Det här ger i snitt högst turbofrekvens i testet vid belastning, något som gör ett milt avtryck i diagrammen.

Trots en kompetent kylarlösning hängde redaktionens testexemplar inte med särskilt långt vid överklockning, något som dock högst troligen kan tillskrivas exemplarvariation på grafikkretsen. Det som fäller Inno3D Geforce GTX 1070 Ti Ichill X3 är att det ännu inte finns på svenska butikshyllor, och utan pris blir det omöjligt att sätta ett betyg.

Fördelar

  • Bra kylarlösning

  • Godkänd prestanda i klassen

Nackdelar

  • Priset för nära Geforce GTX 1080

  • Förhållandevis låg överklockning för testexemplaret

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Mycket svagt spoltjut för testexemplaret

  • Obefintlig tillgänglighet

Pris vid publicering:

MSI Geforce GTX 1070 Ti Gaming

1070Ti-7.jpg

MSI har använt sig av sitt väl beprövade Twinfrozr VI, vilken också sitter på bolagets dyrare modeller. Det innebär att kortet endast tar upp två kortplatser, att jämföra med större delen andra på marknaden som tar upp "två och en halv" eller tre.

Sett till temperaturer presterar kylaren trots dess slimmade profil riktigt bra och har gott om utrymme innan värmen skulle bli ett problem. Modellen från MSI överklockade även klart sämst i hela testet, något vi återigen tror handlar om exemplarvariation snarare än ett dåligt designat grafikkort.

Likt Asus Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix är MSI:s dito i skrivande stund på tok för dyrt för att kunna rekommenderas, då bolagets GTX 1080 Gaming X har ett liknande pris. Rekommendation uteblir därför även här och spekulanter bör vänta på ett modellen eventuellt kliver ned till 5 000 kronor eller lägre.

Fördelar

  • Bra kylarlösning

  • Godkänd prestanda i klassen

  • Tar endast upp två kortplatser

Nackdelar

  • Priset för nära Geforce GTX 1080

  • Begränsad överklockning för testexemplaret

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Mycket svagt spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 5 690 kronor
Lägsta pris: