Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med referenser.

Det står snabbt klart att det finns mycket att hämta vid överklockning av Nvidias senaste tillskott, förutsatt att användaren har tur i kisellotteriet. Både Asus modell ROG Strix och Nvidias Founders Edition hämtar hem mer än 10 procent bättre grafikpoäng än vid sina standardfrekvenser. Inno3D ligger inte långt efter medan MSI, som inte alls ville leka, endast är 4 procent snabbare än vid icke överklockat läge.

Prestandaknuffen i de renodlade speltesterna är också mycket tydlig, särskilt för Asus och Nvidias referensmodell Founders Edition. Inno3D hämtar också hem ett gäng extra bildrutor, medan MSI inte är jättemycket snabbare än med standardfrekvenserna.

Överklockning medför högre strömförbrukning och här överraskar Asus, som trots att det klättrade högst drar minst av kvartetten på testbänken. Ökningen är endast 15 watt. Även Nvidias referensmodell Founders Edition som fungerade bra att överklocka gör bra ifrån sig här, med en ökning på 20 watt.

För de andra två är ökningen i effektuttag liknande – omkring 15–20 watt. Det här ska ställas i relation till att de överklockade sämre, då särskilt testexemplaret från MSI. Det här betyder sannolikt inte att MSI har en fundamentalt sämre design på sitt grafikkort, utan att det är just vårt exemplar som spökar.