Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under våren 2016 bytt lokal och därmed har en ny mätsituation. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 22 °C.

Efter ett med handen på hjärtat tråkigt test med identisk prestanda är det skönt att äntligen se skillnad mellan grafikkorten. Först och främst landar Nvidias eget Geforce GTX 1070 Ti på temperaturmålet 82 °C, som det genom att justera såväl fläktens hastighet som klockfrekvenser arbetar för att hålla.

Vidare till partnertillverkarnas grafikkort tar Asus hem segern och det med besked. Bolagets Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix landar på riktigt svala 61 °C, detta tack vare dess närmast överdimensionerade kylare från GTX 1080 Ti. Det ser även bra ut vid vila – ynka 34 °C.

Inno3d:s Geforce GTX 1070 Ti Ichill X3 ligger på 66 °C vid belastning och 39 °C vid vila, även dessa riktigt bra. Efter denna kommer MSI med sitt Geforce GTX 1070 Ti Gaming som kliver upp till 69 °C vid belastning. Inte helt oväntat med tanke på att modellen är det enda i testet som enbart tar upp två kortplatser.

Att hålla ett grafikkort svalt är en enkelt bedrift, men att göra det i kombination med låga ljudnivåer är inte lika enkelt. Att Asus Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix är svalast i testet innebär inte att det låter mycket. Tvärtom tar det hem segern även här och avger i praktiken inget ljud från fläktarna. Bra jobbat.

Efter detta kommer Inno3D och MSI på delad andra plats och leverera låga ljudnivåer. I relation till temperaturer får Inno3D ses som vinnare, men då är det åter värt att nämna att MSI-ditot trots två kortplatser endast är tre grader varmare och har temperaturer långt under vad någon bör vara orolig för.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes spelsession i Metro: Last Light med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Med Nvidias referensmodell Geforce GTX 1070 Ti Founder's Edition loggar vi en klockfrekvens på omkring 1 759–1 784 MHz, med en enstaka dipp på 1 733 MHz. I vanlig ordning när det gäller en referensdesign har den svårt att hitta en stabil frekvens, men ligger konsekvent över dess garanterade GPU Boost 1 687 MHz.

Vidare till Asus bidrag i testet kan en helt annan bild skönjas, tack vare dess rejäla kylanordning och egenutvecklade kretskort. Geforce GTX 1070 Ti ROG Strix lägger sig på superstabila 1 847 MHz, en bit över referensmodellen och 160 MHz över specificerade GPU Boost-frekvensen 1 687 MHz.

Inno3D Geforce GTX 1070 Ti Ichill X3 når ännu lite högre och landar på som högst 1 873 MHz, där den också ligger större delen av tiden. Stundtals dippar den ned ett steg till 1 860 MHz och vi noterar även en enstaka nedgång till 1 847 MHz, det vill säga den frekvens Asus-modellen ligger klistrad på.

Med en jämförelsevis slimmad kylare klarar MSI Geforce GTX 1070 Ti Gaming inte av att hålla lika höga klockfrekvenser som Asus och Inno3D, men gör ändå fortsatt ett bättre jobb än Nvidias referensmodell. Modellen ligger för det mesta på 1 822 MHz, men kan även gå ned till 1 784 MHz. Redaktionen observerar även en enstaka dipp på 1 759 MHz.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Effektmässigt bjuder Nvidia Geforce GTX 1070 Ti Founder's Edition inte på några överraskningar (börjar det bli tjatigt?). Inte helt oväntat drar det en del mer än GTX 1070 och ligger närmare storasyskonet GTX 1080, vilket också är i linje med hur presterar.

Ställt mot huvudkonkurrenten Radeon RX Vega 56 har Nvidias färsking ett tydligt övertag, med i snitt 45 watt lägre strömförbrukning. Detta ska även ställas i relation till att Geforce GTX 1070 Ti i snitt presterar något bättre.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 100 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

När vi riktar blicken mot energieffektivitet står det klart att Nvidias nykomling är en lika energieffektiv historia som Geforce GTX 1070, men inte riktigt i nivå med GTX 1080. Trots snart 1,5 år på nacken är grafikkretsen GP104 fortsatt en ruggigt effektiv historia som AMD:s nya Radeon RX Vega 56 har svårt att mäta sig med.