Sammanfattning

Även om detta inte är ett test av en bärbar speldator eller ett reguljärt test av en skärm, finns det trots allt många intressanta slutsatser. Den kanske största är förhoppningen att OLED-teknik faktiskt dyker upp hos stationära skärmar. Gärna i lite större storlekar än 13,3 tum då och gärna med högre frekvenser än 60 Hz. Gärna också så fort som möjligt.

För även om det går att peka ut brister som att skärmen flimrar och klipper bort nyanser nära svart går det inte att komma ifrån hur bra den här bilden faktiskt är.

aw13nt_lnb_00120lb55_gy.png

Kontrastförhållandet gör enormt mycket när vi får en återgivning av svart som verkligen är svart och inget annat än just svart. Inte ens när vi gör vår kompromiss och tar fram skuggnyanser på bekostnad av denna absoluta svärta blir det ett problem i praktiken. För alternativet med gråblaskiga och trött gammal LCD-teknik kan ändå inte rå på den känslan som den här OLED-panelen ger.

Nu har stationära skärmar förstås bättre förutsättningar för mer kvalitetsbild jämfört med bärbara speldatorer. Men även här kommer en typisk väl fungerande spelskärm med IPS-teknik att ses som totalt överkörd. Svart blir likväl endast diverse varianter av grått med nuvarande LCD-teknik i bildskärmar. Allt vi saknar är fler tum.

För de som faktiskt funderar på en Alienware 13 R3 kan vi inte komma på många vettiga anledningar till att hoppa över OLED-panelen.

Fördelar

  • Kontrastförhållandet

  • Svart verkligen är svart

  • Bra betraktningsvinkel

  • Färgomfånget

Nackdelar

  • Flimmer vid ljusstyrka lägre än max

  • Klipper bilden vid svart

  • Endast 60 Hz

Cirkapris vid publicering: 21 590 kronor

Dell Alienware 13 R3 listas inte på Prisjakt och priset kan variera. Dells egen sida med försäljning är här: http://www.dell.com/se/p/alienware-13-laptop/pd