Alienware 13 R3 som dator

Nu är detta alltså inte ett test av en bärbar dator, fast vi måste fortfarande ta upp ett och annat om själva datorn för de som är intresserade. Alienware R3 drivs av Intels 4-kärniga, 8-trådiga, 2,8 GHz Kaby Lake Core i7-7700HQ (turbofrekvens 3,8 GHz), 16 GB DDR4/2400 MHz, 256 GB SSD-enhet och Nvidia Geforce GTX 1060 med 6 GB GDDR5-minne.

aw13t_lnb_10000f55_gy.png

Datorn växlar mellan den integrerade Intel HD Graphics 630 och Nvidia-grafiken till synes sömlöst. Vi behövde aldrig manuellt ändra något, utan spel startade definitivt med rätt krets. Vi kan med högerklick annars välja vilken grafikkrets programmen ska starta med. De två kretsarna hänger ihop på lite oväntat sätt, något som vi går igenom i tidigare avsnitt.

Det går även att köra externt grafikkort via Alienware Graphics Amplifier, Dells egen lösning för externt grafikkort. Det är en separat låda, stor som ett kompakt datorchassi, som rymmer ett fullstort grafikkort, 450 watts strömförsörjning och 4 USB-anslutningar för cirka 2 250 kronor (november 2017). Anslutningen ska motsvara PCI-Express 4x-hastighet.

Robust och slimmad

Alienware 13 R3 är robust och för att vara en gaming-laptop är den ganska slank och hyfsat diskret. Diskret så när som det blåturkosa ljuset från styrplatta och tangentbord. Denna RGB-belysning kan justeras och ändras där det går att påverka hur zoner av tangentbordet ska lysa. Det går också att ändra hur logotyper, knappar och andra detaljer ska färgsättas. Allt för att blidka RGB-fantasterna.

alienware_r3_fx_dump.PNG

Stor valfrihet runt hur datorns RGB-lysdioder ska aktiveras och fungera.

Tangentbord och styrplatta fungerar väl och var inte i vägen eller något hinder för dagligt användande. En separat mus lära vara självklar för de flesta vid spel men allt som inte kräver shooter-precision går att styra runt rätt bra med plattan. Som väntat finns fläktar och dessa går igång påfallande ofta. Oljudet lägger sig på en tydligt hörbar susande nivå med omväxlande och ofta stigande intensitet för att sekunden senare klinga av och tystna helt. Så håller det på om vartannat. Särskilt vid spelande och när Geforce GTX 1060-grafiken används.

Högtalarna är oväntat imponerande och vi undrar varför inte tillverkarna av stationära skärmar kan bygga in motsvarande kvalitet. Trots större chassi och utrymme jämfört med en bärbar dator brukar stationära skärmar låta som högtalarna i barnleksaker. Med Alienware 13 R3 är det svulstigt och luftigt. När undertecknad jagar grisar i Far Cry 4 hördes ett tydligt omsvepande ljud över hela kontoret från pilbåge och skrikande grisars ångest. Mycket trevligt. Den här ljudkvaliteten hade verkligen varit välkommen i en bred 35-tumsskärm eller liknande.

alienware_r3_eldosa.jpg

Strömförsörjningen sker via separat kloss och den är hyfsat stor men åtminstone inte tjockare än själva datorn.

Bland övriga anslutningar märks två USB 3.0-anslutningar, en på höger och en på vänster sida. En USB Type-C på höger sida och en Thunderbolt med USB Type-C-kontakt på baksidan. Baksidan rymmer också Mini Displayport, HDMI, Ethernet, laddkontakten samt då Dells speciallösning för att köra externt grafikkort, Alienware Graphics Amplifier.

alienware_r3_kontaktguide.jpg
  1. USB 3.0 Type-C

  2. USB 3.0 Type-A

  3. Gigabit Ethernet

  4. Mini Display Port

  5. HDMI

  6. Thunderbolt 3 (USB Type-C)

  7. Alienware Graphics Amplifier

  8. Strömförsörjning

  9. Låshål (Noble Lock)

  10. USB 3.0 Type-A-port (PowerShare)

  11. 3,5 mm hörlur (mikrofon-/ljudingång)

  12. 3,5 mm hörlur (mikrofonheadset)

En hel del specifika mjukvaror

Dell är hyfsat sparsamma med så kallad bloatware. Men det blev en del avinstallationer och dryga dialogrutor som kommer upp och kräver registrering. Det krävdes också många omstarter innan första spelet kunde landa på datorn. Kanske märkligaste är Killer Control Center som om och om igen kräver att jag begränsar min nätverkshastighet. Varför den inte bara låter mig köra på full hastighet är bortom mitt förstånd.

aw13nt_lnb_90000t90_gy.png

Nåväl, jag ställer in 1 500 Mbps, för det är vad som föreslås, och det är mer än vad kontorets Wifi är kapabelt till. Och ja, jag måste verkligen ställa in en godtycklig begränsning för att slippa fortsatta påminnelser. Hur som helst går det inte att få en stabil förbindelse. Trådlösa nätverket kommer och går av sig självt och i perioder är det tvärstopp med nätverksaccess. Så sladden åker fram.

En lösning uppdagades till slut: Wifi-anslutningen fungerar konsekvent när jag kör med strömadaptern inkopplad. Och den fungerar alldeles sporadiskt när datorn går på batteridrift. Vissa dagar problemfritt och andra dagar inte alls.

Sådär, nu har jag klagat klart. Jag avslutar med att hänvisa till en forumtråd i ämnet Killer NIC. Hos Alienware 13 13 R3 är nätverkskretsen en Killer 1435.