I fjol meddelade Google att de skulle börja varna användare av webbläsaren Chrome för webbplatser som inte använder säkerhetsprotokollet HTTPS, med start från och med januari 2017. Anledningarna bakom det tillskrevs säkerheten i kryptering över webben, och funktionerna som protokollet erbjuder som till exempel automatisk ifyllning av kortnummer via HTML5.

Enligt Googles årliga transparensrapport har detta gett avtryck på webben, där det bland annat står klart att 71 av världens 100 mest besökta webbplatser använder HTTPS idag. Detta kan jämföras med förra årets rapport där siffran låg på 37, alltså nära en fördubbling på ett år.

De lyfter även fram stora framsteg för deras egna webbläsare Chrome där 64 procent av all webbtrafik krypteras på Android, jämfört med 42 procent för ett år sedan. För Mac och ChromeOS är siffran ännu högre på över 75%, upp från 60 procent på Mac och 67 procent på ChromeOS i fjol.

Efter mycket arbete bakom kulisserna kunde även SweClockers aktivera HTTPS globalt över hela webbsidan i början av oktober. Detta från att tidigare haft det aktiverat för mobilsidan och särskilda profilsidor.