Antec P8

antec_p8-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 × 443 × 470 mm

Vikt

7,5 kg

Material

Härdat glas, stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

6 st. (2 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

7 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Antec P8 är den första delen i företagets "nysatsning" på chassin, där modellen är en del av den anrika Performance-serien – en serie som tidigare varit hem till stilbildande skapelser som P180. Det rör sig om ett miditowerchassi med yttermåtten 210 × 443 × 470 mm, vilket placerar modellen i ungefär samma storleksklass som Phanteks Eclipse P400 – en modell som även delvis konkurrerar prismässigt mot P8.

antec_p8-3.jpg
antec_p8-4.jpg
antec_p8-5.jpg

Modellen är uppbyggd kring en stomme av stål samt en frontpanel av plast, där den sistnämnda får ett mer kvalitativt utseende tack vare en stålpanel som skruvats fast på framsidan. Frontpanelen sitter med snabbfästen, vilket innebär att denna kan plockas bort utan verktyg. Bakom denna återfinns ett löstagbart dammfilter som täcker två förmonterade 120 mm-fläktar.

antec_p8-7.jpg

Det gäller dock att vara lite försiktig när man rycker bort frontpanelen, då kablarna till bland annat strömknappen och de lättåtkomliga anslutningarna sitter fast i denna. Ett nämnvärt konstigt beslut är faktumet att kablarna löper tvärsöver insuget till en av fläktarna, vilket inte lär göra mirakel för luftflödet till denna.

antec_p8-8.jpg
antec_p8-9.jpg

När det kommer till lättåtkomliga anslutningar finns det dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud i framkant på chassit. Längre ner syns ström- och reset-knapp som ackompanjeras av ljusindikatorer för ström samt lagringsaktivitet.

antec_p8-12.jpg
antec_p8-11.jpg

Chassits topp täcks av ett magnetbestyckat meshgaller, som i sin tur täcker monteringsplatser för antingen tre 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-diton.

antec_p8-6.jpg
antec_p8-10.jpg

I bakkant syns en förmonterad 120 mm-fläkt samt totalt sju expansionsplatser för instickskort. Nätaggregatet tar i vanlig ordning plats i chassits botten, där enhetens fläkt placeras nedåt för att kunna dra in sval luft utifrån. Gällandes dammfilter till den sistnämnda komponenten har det dock snålats in lite, där detta består av ett svåråtkomligt meshgaller.

antec_p8-29.jpg

Ett av paradnumren med chassit är utan tvekan den heltäckande skivan av härdat glas som används som sidopanel för komponentsidan. Denna är lätt tonad och hålls fast med fyra tumskruvar.

antec_p8-13.jpg
antec_p8-14.jpg

Den inre layouten känns igen från många andra chassin som släppts de senaste två åren. Detta innebär en helt öppen huvudkammare, utan vare sig 5,25-tumsplatser eller skrymmande lagringsburar. I chassits botten syns ett plåthölje som täcker den nedre kammaren med monteringspunkten för nätaggregatet samt de primära lagringsplatserna.

Plats finns för moderkort upp till formfaktorn ATX, där denna flankeras av ett antal genomdragningshål för kabeldragning via moderkortsplåtens baksida. Gällandes andra komponenter finns det utrymme för grafikkort med längder upp till 39 cm, vilket bör täcka upp samtliga modeller på marknaden idag. Därtill sväljer chassit luftbaserade processorkylare med höjder upp till 167 mm.

antec_p8-15.jpg

Ovanpå plåthöljet till den undre kammaren har företaget placerat två löstagbara lagringsvaggor, där dessa kan husera varsin 2,5-tumsenhet. Kablarna till dessa dras genom ett utstansat hål i plåthöljet till den nedre kammaren.

antec_p8-17.jpg
antec_p8-18.jpg

När det kommer till ventilation finns det först och främst två förmonterade 120 mm-fläktar i framkant, där det går att komplettera med ytterligare en fläkt i samma storleksklass alternativt byta ut dessa mot två 140 mm-varianter. Fronten är även den primära monteringsplatsen för radiatorer, med plats för modeller upp till storlekarna 280/360 mm.

antec_p8-16.jpg
antec_p8-19.jpg

Som tidigare nämnts finns det även en förmonterad 120 mm-fläkt i bakkant, vilket även fungerar som monteringspunkt för en radiator i samma storleksklass. Chassits topp har utrymme för antingen tre 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-diton. Utrymmet för radiatorer i taket är begränsat och beroende på komponenterna som används, men som störst går en tunn 240 mm-modell att skruva fast i denna position.

antec_p8-20.jpg
antec_p8-27.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det, i enlighet med rådande trender, ett varierande utrymme för kabeldragning. Den grundaste punkten i bakkant bjuder på en spalt på 19 mm, medan detta ökar till 30 mm i den främre delen där de tjockare kablarna ska passera. Det finns ett flertal genomdragningshål för passage till huvudkammaren, där den största syns i form av en stor upphöjd utstansning framtill.

antec_p8-25.jpg

Utrymmet för nätaggregat är väl tilltaget, där enheter upp till 240 mm på djupet kan monteras. Eventuella nätaggregat vilar på fyra förmonterade fötter av skumplast, medan insuget sker via ventilationsöppningen i chassits botten.

antec_p8-22.jpg
antec_p8-21.jpg
antec_p8-23.jpg
antec_p8-24.jpg

Den primära lagringsburen återfinns i främre delen av chassits botten och huserar totalt två vaggor för antingen 3,5-tums- alternativt 2,5-tumsenheter. Buren är även möjlig att justera i djupled för att öppna upp för radiatormontering i fronten eller extra långa nätaggregat.

antec_p8-26.jpg

Sist men inte minst återfinns ytterligare två lagringsvaggor för 2,5-tumsenheter på den främre delen av moderkortsplåtens baksida.

Designed by Antec California, eller hur var det nu egentligen?

Vid uppackningen och den första granskningen av Antecs nykomling P8 fick vi snabbt känslan av att något inte riktigt klaffade med företagets tidigare modeller i Performance-serien. Dessa chassin har historiskt sett erbjudit en kvalitetsnivå i den absoluta toppklassen – något som inte alls är fallet med P8, där denna ger ett intryck av att röra sig i en betydligt lägre prisklass.

antec_p8-28.jpg

Förutom det tidigare nämnda "dammfiltret" i botten finns det ett par element som inte riktigt hör hemma i den här prisklassen, däribland skyddsplåtar för expansionsplatserna som måste brytas loss från chassit. Därtill finns det tydliga tecken att stommen från början varit menad att husera 5,25-tumsenheter, då monteringshålen till dessa fortfarande är kvar i P8.

En repa på Google senare och det blir snabbt uppenbart att Antec haft väldigt lite att göra med den faktiska designen av P8, bortsett från möjligen frontpanelen. Stommen produceras nämligen av den kinesiska OEM-makaren Solytech, och börjades användas redan i början av förra året av ett flertal chassiaktörer.

antec_p8_stomme.jpg

Bland dessa syns Silverstone, Aerocool, Rosewill och Sharkoon, där det sistnämnda företaget har modeller från 40 euro och uppåt, vilket klaffar betydligt bättre med kvalitetsintrycket som det bjuds på.

Själva fenomenet med att köpa in färdiga mallar från OEM-tillverkare är det absolut inget fel med, utan detta är väldigt vanligt förekommande både när det kommer till chassin och nätaggregat. Däremot tycker vi att kvalitetsnivån och den inre designen ska matcha prisklassen, vilket inte riktigt är fallet denna gång med P8.

Därtill är det väldigt tråkigt att se Antec, som tidigare faktiskt designat sina egna chassin med stolthet, vända sig en extern part för att plocka in en dussinstomme och klistra på sin egen frontpanel på denna.