Kontraktstillverkarna TSMC och Samsung tävlar om att ligga i framkant med sina respektive tillverkningstekniker, där nyheterna om nya framsteg avlöser varandra som aldrig förr. Mest väsen gör Samsung, som vid sidan om de stora teknikkliven 10, 7, 5 och 3 nanometer arbetar parallellt med mindre mellansteg.

Nu går den koreanska elektronikjätten ut med att bolagets 8-nanometerteknik (8LPP) är färdigställd och redo att gå in i produktion. Enligt Samsung bygger 8 nanometer på samma grund som dess nu välbeprövade 10 nanometer (10LPP), något som gör att de från dag ett ska ha bra yields, antalet fungerande kretsar vid produktion.

Genom att minska avståndet mellan grindarna har Samsung lyckats uppnå upp till 10 procent bättre transistortäthet med 8LPP jämfört mot föregångaren 10LPP. Till följd av denna förbättring uppges även energieffektiviteten ta ett kliv framåt – upp till 10 procent jämfört med 10LPP.

Enligt Samsung är den nya tillverkningstekniken den mest avancerade i väntan på att Extreme Ultraviolet Litography (EUV) är redo för storskalig produktion, något som ska minska de tillverkningstekniska stegen och erbjuda mer kostnadseffektiv tillverkning på 7 nanometer. Samsung, TSMC och Globalfoundries beräknas alla gå in i produktion på 7 nanometer under år 2018.