Montering och sammanfattning

Datorchassin i budgetsegmentet brukar generellt sett inte vara särskilt upphetsande – där dessa visserligen gör sitt jobb med att husera systemets komponenter, men utöver det brukar det inte bjudas på någon särskild kvalitetskänsla eller modernt designtänk. Här är Eclipse P300 en frisk fläkt på marknaden, med en bra nivå gällandes både finish och passform för sin prisklass.

phanteks_p300-23.jpg
phanteks_p300-25.jpg

Själva monteringen är i det stora hela ytterst smärtfri, där gott om manöverutrymme finns när moderkortet ska ta plats. Ett stort plus i kanten får Phanteks för myriaderna av genomdragningshål som finns att tillgå, vars placering har valts med omsorg för att göra kabeldragningen enkel och ytterst städad.

phanteks_p300-26.jpg
phanteks_p300-27.jpg

Gällandes restriktioner för komponenter är det utan tvekan lugna gatan för grafikkort, där modeller upp till 33 cm på längden kan ta plats. För processorkylare är det dock risk för kompatibilitetskrockar om man inte ser upp med höjden.

Likt sin storebror P400 är det maximalt 160 mm höjdmässigt som gäller här, vilket innebär att många högpresterande tornkylare med 140 mm-fläkt räknas bort ur ekvationen.

phanteks_p300-24.jpg
phanteks_p300-29.jpg
phanteks_p300-30.jpg

Eclipse P300 har ett minst sagt välpolerat system för kabeldragning, där det varierande utrymmet som finns att tillgå på moderkortsplåtens baksida fungerar alldeles utmärkt.

De tjockare kablarna får utan problem plats i chassits främre kabelkanal och dras med fördel fast med de förmonterade kardborrbanden. Därtill finns det ytterligare bonusutrymme bredvid lagringsburen, där överblivna kabellängder kan skuffas undan.

phanteks_p300-28.jpg

En av de större nackdelarna med modellen är det begränsade utrymmet för nätaggregat. Den något oortodoxa monteringsriktningen av lagringsburen stjäl en del plats på insidan, vilket innebär att nätdelar med ett djup över 160 mm får det trångt.

För den med mycket tålamod finns det möjlighet att överskrida restriktionerna något, men vår rekommendation är fortfarande att hålla sig till enheter på 160 mm eller kortare (enheten på bilden är 150 mm djup).

phanteks_p300-31.jpg

Ur en estetisk synpunkt är både den integrerade ljuskontrollen och sidopanelen av härdat glas ett trevligt inslag för modellen – och återigen något som sällan syns till i den här prisklassen. Den förstnämnda finessen ger RGB-fanatiker goda möjligheter att styra och expandera ljussystemet med egna LED-lister utöver de diskreta inslagen som finns direkt ur kartong.

Sammanfattningsvis är Phanteks Eclipse P300 är trevligt bidrag till den övre budgetklassen av chassin, där ironiskt nog den främsta konkurrenten är företaget själva med sin utmärkta modell P400. Den sistnämnda kostar en hundralapp mer och bjuder på en något bättre helhetsupplevelse, med fler medföljande fläktar och färre restriktioner på komponentfronten.

Är man däremot helt såld på konceptet med härdat glas och vill ha ett kvalitativt miditowerchassi i den mindre storlekskategorin är utan tvekan Eclipse P300 är bra val i den här prisklassen. Missa dock inte att se över restriktionerna och matcha komponenterna efter dem.

Phanteks Eclipse P300 är ett bra och lättarbetat chassi för den prismedvetna entusiasten

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Lättarbetat

  • Exemplariska kabeldragningsmöjligheter

  • Stilfull implementation av härdat glas

  • Priset

Nackdelar

  • Restriktioner gällandes höjden på processorkylare

  • Restriktioner gällandes längden på nätaggregat

Pris vid publicering: 599 kronor
Lägsta pris: