Standarden för nästa generations mobila nätverk heter 5G och blir, som namnet antyder, uppföljaren till nuvarande 4G. Detta är fortfarande under utveckling, men det har gjorts framsteg där bland annat EU utlovat 5G-nät till år 2020.

Under förra året tillkännagav tillverkaren Qualcomm sitt 5G-modem X50, vilket i framtiden ska integreras med de 4G/LTE-modem som sitter i bolagets systemkretsar i Snapdragon-familjen. Nu meddelar företaget att de börjat göra de första testerna med X50 i mobila enheter över 28 GHz-bandet och lyckats uppnå hastigheter på över 1 Gbps.

Qualcomm visar även den första referensdesignen för smarta telefoner, vilken ska användas för att testa 5G-modem och nätverk tillsammans med tillverkare. Denna sägs motsvara en modern smart telefon, med en tjocklek på 9 mm och en skärm som täcker större delen av enhetens framsida.

Den första versionen av 5G-standarden väntas vara färdig redan i december i år, för att sedan implementeras i nya enheter under första halvan av 2019. Hastigheterna väntas vara begränsade till 1 Gbps till en början, men enligt Qualcomm ska de så småningom nå upp till 5 Gbps.