Finansieringen av public service har sett liknande ut sedan år 1907 och har med tiden allt mer kritiserats för att vara förlegad. Nu lämnar public service-kommittén in sitt delbetänkande till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) om att slopa Radio- och TV-avgiften, ett förslag samtliga åtta riksdagspartier står bakom.

Istället för en fast avgift om 2 304 kronor per år (192 kronor i månaden) per hushåll föreslås en ny skatt, som ska betalas av inkomsttagare över 18 år. Denna läggs på skattesedeln och gör därmed Radiotjänst i Kiruna överflödig, varför myndigheten föreslås avskaffas kort efter att skatten trätt i kraft.

Skatten som föreslås är progressiv och alla med en årsinkomst på 131 000 kronor eller lägre är fria från skatten. Den som tjänar minst 163 000 kronor, motsvarande 13 600 kronor per månad, ska betala 1 308 kronor per år (109 kronor i månaden). Det föreslagna taket motsvarar två inkomstbasbelopp.

I praktiken innebär förslaget att den som bor själv betalar mindre än idag, samtidigt som det blir en höjning med fler vuxna inkomsttagare i hushållet. Exempelvis får ett sambopar med årsinkomster på minst två inkomstbasbelopp i årsinkomst betala totalt 2 616 kronor per år, en ökning med 13,5 procent. För ensamhushåll nästan halveras avgiften med 43,2 procent.

Något många ser som fördel med hur Radiotjänst driver in dagens avgift är att det säkrar oberoendet från politiker. För att åstadkomma detta redovisas avgiften som en separat specialdestinerad skatt på skattesedeln, behandlas utanför statens budget och ingår inte i de årliga budgetförhandlingarna. En lagändring krävs för att sänka medlen till public service.

Syftet med den nya skatten är att säkra framtida finansiering av public service. Teknisk utveckling gör att allt färre hushåll äger en TV och istället konsumerar innehållet på webben med enheter som datorer, surfplattor och telefoner. Detta gör att hushållen, helt enligt reglerna, är befriade från och slutar betala TV-avgiften.

Samtidigt som andelen svenskar som enligt reglerna ska betala avgiften minskar uppges fusket vara omfattande. Uppskattningsvis 11–15 procent som har en TV i hushållet betalar inte Radio och TV-avgiften i dess nuvarande form, trots att den är obligatorisk vid innehav av elektronik med TV-mottagare.

I slutet av juli 2018 ska public service-kommittén presentera förslaget i sin helhet, varefter den nya TV-avgiften på skattesedeln ska träda i kraft 1 januari 2019. Under 2019 är det tänkt att Radiotjänst helt sonika avvecklas, något som väntas påverka 120 jobb i Kiruna kommun.