Guide till datormöss för spel

Att välja rätt datormus kan vara en riktig djungel. Testpiloten tillika musexperten "huttala" går igenom vad man bör tänka på innan köp och reder ut de vanligt förekommande termerna.

4. Olika grepp

Det är inte alltid självklart hur man ska hålla i en mus och det är verkligen upp till var och en vad man trivs med. Med det sagt finns det såklart möss gjorda för olika sorts grepp, och möss som inte är det. Det här med hur man greppar en mus är lite av en djungel och nedan ska vi gå igenom vilka grepp och former som är vanligast.

Palm grip

Musguide-13.jpg

ROG Gladius

Musguide-12.jpg

ROG Gladius

Musguide-14.jpg

ROG Gladius

Palm grip innebär att man lägger hela musen "i handen" utan krökta fingrar och musen ligger tätt intill mot handen. Fördelarna med detta grepp sägs vara att man kan göra stora och snabba rörelser utan problem. De sägs även att detta är det mest ergonomiska grepp jämfört med greppen nedan.

Nackdelen med detta grepp är att man tappar precision. Detta då man inte kan finjustera siktet med hjälp av fingrarna, utan man måste röra hela handleden och armen för att justera in siktet.

Claw grip

Musguide-8.jpg

Strix Evolve

Musguide-9.jpg

Strix Evolve

När man claw-greppar musen drar man den mot botten på handflatan för att sedan hålla musen med fingrarna som en klo. Fördelen med detta grepp är att man får bättre precision vid små rörelser i och med att fingrarna är friare att röra musen.

Nackdelen är att det inte blir lika lätt att göra precisa snabba långa rörelser som med palm grip. Det kan även bli ansträngande för vissa att hålla detta grepp längre stunder.

Fingertip grip

Musguide-10.jpg

Strix Impact

Musguide-11.jpg

Strix Impact

Fingertip grip är ungefär som claw grip, fast du drar inte åt dig musen mot basen av handflatan utan musen hålls enbart med fingrarna. Fördelen med detta grepp är att man har bra precision åt alla håll vid små rörelser.

Nackdelen är som med claw grip att det blir svårare att göra snabba längre rörelser med precision och att ergonomin blir lidande för vissa.