Former

Musguide-36.jpg

ROG Gladius

Musguide-37.jpg

ROG Gladius

Formen ovan är rätt känd, då den ursprungligen kommer från den smått legendariska musen Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 och används flitigt bland olika tillverkare. Just denna form finns i flera storlekar och passar till alla sorters grepp. Det är med andra ord ett ganska säkert kort om man köper den i rätt storlek efter sin egen hand.

Denna typ av möss brukar användas främst vid FPS- och RTS-spelande och finns oftast endast med en form anpassad för högerhänta.

Musguide-23.jpg

Strix Evolve

Musguide-25.jpg

Strix Evolve

Musguide-26.jpg

Strix Evolve

Även musformen i ovanstående bildspel är rätt känd och omtyckt. Den första musen med denna form som blev känd inom gaming var nog även den från Microsoft, nämligen en Microsoft Intellimouse Optical 1.1.

Dessa möss passar både höger och vänsterhänta, även om eventuella tumknappar ofta är på högra sidan av musen. Det finns dock flera modeller med knappar på båda sidor så att både höger- och vänsterhänta kan använda dem.

Även denna form kan användas för så kallat palm, claw och fingertip-grepp – mer om dessa senare. Man bör även här vara noga med att välja ut en mus i rätt storlek för sin hand om man vet att man brukar köra med palm-grepp. Denna form är även den mest anpassad för FPS- och RTS-spelare.

Musguide-31.jpg

Strix Impact

Musguide-32.jpg

Strix Impact

Musguide-33.jpg

Strix Impact

Mössen som visas ovan är små och anpassade för fingertip-grepp. Man bör ha riktigt små händer om man funderar på att palm-greppa eller claw-greppa denna typ av möss. Även dessa är oftast omtyckta bland FPS- och RTS-spelare då den låga vikten ger bra precision tillsammans med fingertip-grepp.

Och om man ska ta lite historia om denna form tror jag faktiskt att även den ursprungligen slog igenom med en Microsoft-mus, nämligen Microsoft Wheel Mouse Optical (WMO).

Musguide-4.jpg

Spartha

När det kommer till möss anpassade för MMO-spel är de oftast gigantiska väger därmed en hel del. Därför lämpar de sig inte för så många andra användningsområden. Med det sagt bör man inte tänka på andra grepp än palm-grepp om man köper en sådan mus.

En annan sak värd att notera är att sensorerna ofta är bortprioriterade på denna typ av möss, så de som vill ha en bra sensor bör läsa på ordentligt på just den modell de är sugna på före eventuellt köp.