Guide till datormöss för spel

Att välja rätt datormus kan vara en riktig djungel. Testpiloten tillika musexperten "huttala" går igenom vad man bör tänka på innan köp och reder ut de vanligt förekommande termerna.

2. Typ av möss

Det är inte alltid lätt att veta vilken sorts mus som är rätt till alla tillfällen. Jag tänkte nu gå igenom vilka former, storlekar och typer av möss som brukar användas till olika sorts spelgenrer. Med det sagt kan man alltid spela vilket spel som helst med vilken mus som helst, det absolut viktigaste är att man trivs med formen på sin mus och att den faktiskt pekar där du vill att den ska peka vid alla tillfällen.

FPS

csgo_2.jpg

Det absolut viktigaste gällande FPS-möss brukar vara att de sitter som handen i handsken och att sensorn hänger med vid snabba rörelser. Av denna anledning ser man ofta olika gimmicks angående sensorer med nya tekniker som sägs göra mössen mer responsiva vid snabba rörelser och ha högre sensorupplösning(DPI). Detta är ingenting man ska se sig blind på, utan är mest marknadsföringsknep för att dra åt sig uppmärksamhet.

En bra sensor behöver med andra ord inte se "bäst" ut på papper. Det säkraste kortet är att läsa tester om just den mus man är intresserad av, alternativt testa musen själv. Det absolut viktigaste är inte vad andra tycker, utan vad du själv tycker om musen som ska spelas med. Mer om sensorer kommer senare i guiden.

Musguide-15.jpg

ROG Gladius

Musguide-16.jpg

ROG Gladius

Musguide-21.jpg

Pugio

FPS-möss brukar oftast vara avskalade, lätta och ha relativt få knappar. Det finns oftast två olika läger gällande FPS-mössen – det är de som gillar extremt avskalade och små möss utan några extraknappar på sidorna och de som vill ha lite större möss, oftast ackompanjerade med knappar vid tummen. I vissa fall kan det även vara bra att ha en DPI-knapp lätt tillgänglig så att man kan höja/sänka känsligheten mitt i stridens hetta.

RTS

Zerg.jpg

Möss riktade mot RTS brukar oftast vara ungefär som FPS-möss. De viktiga delarna gällande dessa möss brukar vara att brytarna är responsiva och klarar av flera hundra klick per minut utan att blinka om det behövs. Det finns inte någon speciellt stor marknad för RTS-möss, utan de brukar oftast hamna under kategorin FPS-möss då kraven är ungefär det samma.

Musguide-20.jpg

Pugio

Musguide-24.jpg

Strix Evolve

Musguide-26.jpg

Strix Evolve

Även om sensorn självklart är en viktig del är det inte lika kritiskt att den ska klara höga hastigheter, vilket krävs för FPS-möss. Pålitlighet och komfort tar prioritet över maximal sensorhastighet här.

MMO

wow.jpg

MMO-möss känner man igen genom att de har fler brytare än de andra sortens möss. Ofta brukar det vara 4 eller fler brytare runt tummen, och det finns även möss med knappar bredvid höger och vänster musknapp, så att man verkligen kan få av den där svåra combon som kan vara svår att få till direkt på tangentbordet.

Musguide-4.jpg

Spatha

Musguide-5.jpg

Spatha

Musguide-6.jpg

Spatha

Sensorn brukar ofta vara nedprioriterad på denna typen av möss då antalet knappkombinationer är en viktigare del i spelet. Dessa brukar vara formade på olika sätt, där vissa har fler knappar än andra med diverse placering.

MOBA

dota2_2.jpg

När man startar en match i Dota 2 vill man ha tillgång till sina förmågor på bästa sätt. Denna kategori är dock rätt splittrad, då det är många som hellre har möss i FPS/RTS-kategorin och använder tangentbordet till de combos som behövs. Sedan finns det de som vill ha så mycket som möjligt tillgängligt på musen.

Det finns ett fåtal möss som är anpassade för just MOBA och de ser oftast ut som MMO-mössen, men med lite färre brytare.

Generiska möss

gg_header.jpg

Det finns möss för nästan alla sorters spel, men med det sagt så behöver man inte ha en mus för varje genre man spelar. Det finns möss med lite fler knappar som även har bra sensorer och sitter bra i handen.

Dessa kan fungera alldeles utmärkt för just dig i alla lägen, så då är det bara att använda just den musen. Oftast är det möss ur "FPS"-kategorin som brukar fungera bäst till andra spel också.