Efter lång tids väntan introducerade AMD i början av sommaren grafikarkitekturen Vega, som först släpptes för professionella användare och därefter kom till konsumenter i form av Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56. Den här efterträdde Polaris och näst på tur står Navi, som tar klivet till 7 nanometer.

Innan Navi ska AMD under år 2018 släppa en uppfräschad version av Vega på 12 nanometer (12nm), tidigare 14nm+ hos Globalfoundries, där högre prestanda och energieffektivitet står på menyn. Det här har fått många att dra slutsatsen att Navi inte släpps förrän 2019 eller som allra tidigast slutet av 2018.

Nu rapporterar Tweaktown att arkitekturen Navi kan släppas redan nästa sommar, under perioden juni–augusti. Vidare uppges ett grafikkort baserat på Navi för professionella användare släpps under grafikkonferensen Siggraph 2018, som går av stapeln den 12 augusti.

Än så länge håller AMD hårt på detaljerna kring Navi och vilka nyheter som bjuds på utöver 7 nanometer är ännu inte känt. Förutom tillverkningsteknik är det enda bolaget kommunicerat att arkitekturen ska stödja "nästa generations minnesteknik" och blir mer "skalbar".

Det spekuleras i att skalbarhet handlar om att AMD endast tar fram en grafikkrets för Navi, där de har möjligheten att kombinera flera av dessa i en kapsel för att få ut mer prestanda. En lösning bolaget redan användare på processorsidan med serverfamiljen Epyc och entusiastfamiljen Ryzen Threadripper, vilka kombinerar flera processorkretsar för att skapa processorer med upp till 32 kärnor.

Nämnvärt är att det tidigare talats om att Vega utöver 12 nanometer även ska släppas på 7 nanometer. Att Vega går ned till 7 nanometer har inte bekräftats av AMD, men om det stämmer betyder det antingen att Navi inte släpps under 2018 eller att arkitekturerna är tänkta att leva sida vid sida.