The Return to Brain Drain är Retro LAN i Halmstad 27–29 oktober

Färgen beige och årtalet 1999 eller tidigare står i fokus när gänget på Brain Drain Lan drar ihop ett Retro LAN i Halmstad. Ta med din egen dator eller hyr en gammal låda på plats!

Processorer i 4,0 GHz och uppåt är inte längre någon avlägsen dröm, inte heller grafikkort med flera gigabyte minne som klarar av att driva spel i vad som alltmer liknar fotorealism med acceptabel bildfrekvens. Det har dock inte alltid sett ut så här och det finns de som drömmer sig tillbaka till en svunnen tid av beigefärgade chassin och fysiskt samkväm i brist på stabilt nät.

Brain-Drain-LAN.jpg

Nu drar Brain Drain Lan, ständigt återkommande i SweClockers galleri, igång ett stort Retro LAN i Halmstad som pågår 27–29 oktober. Temat för spelfesten är sena 1990-talet, vilket ställer "höga" krav på hårdvaran. Eller låga beroende på hur man väljer att se på det.

För den som väljer att ta med sig en egen dator ska chassit se ut som på den tiden – gärna beige och i äkta plast. Detta ska ackompanjeras av valfri processor, där modernare doningar ska klockas ned till högst 850 MHz. Huvudsaken är att de processorer som används fungerar med det senaste snittets operativsystem från Microsoft år 1999 – Windows 98.

Medan kraven på processorfronten är mer flytande får grafikkortet som nyast vara minst 18 år gammalt och daterat till senast december 1999. Sett till andra krav är kulmus "typ ett måste" och du ska gärna kånka med en otymplig CRT-skärm, något som av logistiska skäl inte är ett strikt krav. Datorhögtalare är ett plus, gärna i samma beigea tema som chassit.

Förutom att svettas med gamla datorer från samma årtal som Charlotte Nilssons låt "Tusen och en natt" vann Eurovision Song Contest planerar arrangörerna hålla turneringar i Unreal Tournament (UT99), Counter-Strike och Starcraft. Vinnaren kammar hem ett 3dfx Voodoo3 3000, som släpptes april 1999.

Brain-Drain-Hyrdata.jpg

Vill du delta men saknar en gammal och fungerande dator? Det går att hyra!

Pris, plats och tid

För att täcka kostnaderna runt omkring behöver alla som deltar med sina gamla härken till datorer betala 200 kronor för en sittplats. Den som inte har en gammal och framförallt fungerande dator kan också hyra ett system på plats, till ett pris om 500 kronor inklusive sittplats. Anmälan sker på Facebook och antalet platser är begränsade.

The Return to Brain Drain (Facebook)

LAN-festen "The return to Brain Drain" äger rum i Halmstad och lokalen är Skedala Bygdegård. Tillställningen drar igång fredag den 27 oktober klockan 16:00 och pågår till och med söndag 14:00.

Bokning

För att boka en plats ombeds du gå in på arrangörernas eventsida på Facebook och kryssa i att du "Kommer". Därefter kontaktar du Janne Nilsson eller skickar ett privat meddelande till hans SweClockers-användare "necrodude" för att få betalningsuppgifter, där alternativen är banköverföring eller Swish. Det finns också möjlighet att betala på plats.