Svenska Spotify passerade 140 miljoner användare i juni och är därmed den största tjänsten för strömning av musik på marknaden. För att hjälpa användare att hitta ny musik att lyssna på använder Spotify och flera andra musiktjänster algoritmer som föreslår musik baserat på ett flertal faktorer.

Just vilka faktorer som ligger till grund för Spotifys algoritmer är bland annat vad forskare från Umeås universitet har valt att undersöka i projektet Streaming Heritage. Projektet löper mellan 2014 och 2018 och är subventionerat av Vetenskapsrådet med 8,8 miljoner kronor.

Nu framgår det att Spotify har kontaktat projektledaren Pelle Snickars via ett brev och ifrågasatt studiens arbetsmetoder. Han svarade att han gärna diskuterar arbetsmetoderna med Spotify, varpå en av företagets jurister tog kontakt med Vetenskapsrådet istället.

Det är Spotifys förhoppning att Vetenskapsrådet agerar resolut i syfte att säkerställa att oredliga eller villkorsstridiga metoder upphör omedelbart

I brevet skrivs det att Spotify förutsätter att Vetenskapsrådet känner till om eventuella etiska riktlinjer eller villkor bryts, och avslutar med en uttryckt förhoppning om att de i sådana fall agerar resolut mot villkorsstridiga metoder. Detta är något som Vetenskapsrådet menar på är ett försök att få finansieringen av projektet tillbakadraget, och är en mycket ovanlig företeelse enligt myndighetens chefsjurist Anna Hörlund.

Bakgrunden till Spotifys påtryckningar ligger i projektets forskningsmetoder, där användarvillkoren eventuellt har brutits i och med att forskarna har skapat flera användarkonton i syftet att jämföra olika lyssningsvanors påverkan på innehållet i tjänsten. Något som Rasmus Fleischer i forskningsgruppen menar inte ska påverka forskningsanslag.

Jag tycker det är fult och ganska oväntat. Om inte annat blev jag förvånad över att de skjuter sig själva i foten på ett sådant sätt, för det ser inte så himla bra ut.

I en kommentar till Computer Sweden säger Spotify att det handlar en misstolkning från Vetenskapsrådets och forskningsgruppens sida, något som Fleischer inte köper. Han menar på att det är ett direkt försök att stoppa forskningsprojektet och uttrycker sitt missnöje över företagets agerande.

Källa: Computer Sweden