För snart åtta år sedan lade Google grunden för operativsystemet Chrome OS, som baseras på Linux. Genom att använda det stora utbudet av molnbaserade tjänster fungerar enheter med Chrome OS bra med klen hårdvara. Resultatet har blivit datortypen Chromebook, där produkterna mestadels funnits i de lägre prisklasserna.

Under Googles höstevenemang meddelade företaget att nya Google Pixelbook är en Chromebook i premiumskiktet. För att särskilja produkten från mer plånboksvänliga varianter har hårdvaran liksom utsidan fått en uppgradering, där kvalitetskänsla skapas genom ett chassi konstruerat helt i aluminium.

Datorn utrustas med pekskärm med upplösning om 2 400 × 1 600 pixlar och storleken 12,3 tum. Skärmen är fäst med ett gångjärn som tillåter att Google Pixelbook även används som surfplatta. Den röststyrda assistenten Google Assistant finns också inbyggd, en funktion som datorn är ensam på marknaden om att ha.

Google Pixelbook finns i flera konfigurationer där processorn utgörs av Core i5 eller Core i7 från Intels sjunde processorgeneration, kombinerat med primärminne på 8 GB eller 16 GB. Lagringsenheten är baserad på NVMe-gränssnittet och finns i tre utföranden med storlek upp till 512 GB. Det snabbladdande batteriet tillåter upp till 10 timmars användning per laddning.

Hörlursporten sällskapas av två USB Type C-portar, som utöver dataöverföring står för strömförsörjningen och ger anslutningsmöjlighet för flera skärmar. Dubbla högtalare och fyra mikrofoner ackompanjerar det bakgrundsbelysta tangentbordet.

Google Pixelbook kan förbeställas på bolagets webbplats där grundkonfigurationen kostar 999 USD, vilket motsvarar drygt 10 000 kronor inklusive moms.