För vanliga konsumenter har SSD-lösningar blivit allt vanligare när det kommer till lagring av data. För mer professionellt användande, såsom datacenter, är det dock mekaniska hårddiskar som gäller fortfarande och behovet av av lagringsutrymme har ökat mycket de senaste åren.

Tidigare under året avtäckte Western Digitals dotterbolag HGST sin senaste mekaniska hårddisk på hela 12 terabyte, något som gjorts möjligt tack vare att de fylls med helium istället för luft. Nu följer företaget upp denna med Ultrastar Hs14, vilken skruvar upp lagringsutrymmet ytterligare till 14 terabyte.

Denna använder sig av tekniken Shingled Magnetic Recording (SMR), vilken innebär att skivornas lagringsspår överlappar varandra och gör det därmed möjligt att få ut mer lagringsutrymme.

Nackdelen med tekniken är att den data som lagras på ett specifikt spår måste skrivas om när ny data sparas, vilket gör denna typ av hårddiskar mer lämpad för långtidslagring där informationen inte behöver ändras lika ofta. Ultrastar Hs14 väntas finnas tillgänglig mot slutet av året, men uppgifter gällande pris är dock i dagsläget okända då den främst riktar sig till företagskunder.