Western Digital Blue 3D NAND

WD Blue 3D NAND.jpg

I paketet finns endast SSD och instruktioner, ingen SATA-kabel medföljer.

WD Blue 3D NAND-2.jpg

Även en SSD kan ta skada av statisk elektricitet.

Egenskap

Värde

Minnesteknik

3D NAND TLC

Kontroller

Marvell SS1074

Kapacitet

1 TB

Gränsnitt

Sata 3 (6,0 Gbps)

formfaktor

2,5" (finns även i M.2 men endast via SATA)

Sekventiell skrivning

530 MB/s

Sekventiell läsning

560 MB/s

Garantitid

3 år

Western Digital Blue 3D NAND finns bara via SATA och ska därför ses som en enklare SSD-enhet, något av en standardversion som bara ska fungera. Det handlar inte om att slå hastighetsrekord utan om att träffa en prispunkt alla har råd med.

I detta fallet är det inte direkt en prispressad enhet då lagringsutrymmet ligger på 1 TB, men då det finns ytterligare modeller i de lägre segmenten är det inget problem. Modellen i fråga säljs utöver den vanliga 2,5-tumsformfaktorn även i M.2-2280, men fortfarande endast via SATA som kommunikation. Denna ger därför inga fördelar när det kommer till hastighet.

När Western Digital köpte Sandisks minnestillverkning skrotades inte varumärket utan det lever kvar. Därför finns samma SSD-enhet även under namnet Sandisk Ultra 3D SSD, vilken ligger i samma segment som Blue och tävlar mot samma kunder.

För de som vill veta mer om tekniken och vad som skiljer SLC, MLC och TLC har "DavidtheDoom" skrivit en väldigt bra förklaring i sin recension om Adata SU900, men det handlar i grunden om olika sätt att lagra informationen och alla har sina respektive för- och nackdelar.