Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

amd-ryzen-3-10.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Först ut i samma klockfrekvens är Cinebench R15 där Coffee Lake inte helt förvånande hamnar på exakt samma nivå som Skylake och Kaby Lake i enkeltrådat läge. Släpper vi löst alla trådar sjunker samtliga Coffee Lake-modeller till förmån av processorer med massa kärnor.

När det kommer till bildexportering tar Adobe Photoshop Lightroom inte riktigt nytta av flertrådstekniken Hyperthreading från Intel, vilken innebär att Core i7-8700K och Core i5-8600K landar nästintill bredvid varandra. Den fyrkärniga Core i3-8350K hamnar bland tidigare fyrkärniga modeller från samma företag.

Coffee Lake visar fortfarande bra form i Battlefield 1 även i lägre klockfrekvens, där Core i7-8700K och Core i5-8600K tar över första platsen i den längre grafikinställningen. Mindre syskonet Core i3-8350K placerar sig mitt i mellan Core i5-modellerna från Kaby Lake och Skylake.

Med grafikinställningarna i det högre läget håller Core i7-8700K kvar vid sin första plats, där Core i5-8600K numera tappar cirka 3 bildrutor mot sitt större syskon. Core i3-8350K klättrar upp i listan och placerar sig bredvid AMD Ryzen 5 1600.

Sist men inte minst är The Witcher 3 där den lägre grafikinställningen är först ut. Till skillnad från Battlefield 1 klarar inte Core i7-8700K och Core i5-8600K att ta över toppen, där den förstnämnda hamnar precis bakom Core i9-7900X. Längre ned kämpar Core i3-8350K med föregående Core i5-7600K som delar position.

Ser vi till den högre grafikinställningen är ordningen nästintill densamma som det förra läget.