Överklockning

Till skillnad från konkurrenten AMD, där samtliga processorer ur Ryzen-familjen kommer med upplåst multipel, fortsätter Intel att endast erbjuda ett fåtal modeller med denna funktionalitet. Återigen är det "K"-suffixet man ska leta efter om överklockning står på menyn, vilket för det här testet gäller samtliga Coffee Lake-processorer som letat sig in i testlabbet.

8th-gen-intel-core-overview-11.jpg

Där föregångaren Kaby Lake erbjöd lägre strömläckage vid höga klockfrekvenser, ställd mot 2015 års Skylake, ska Coffee Lake bättra på detta ytterligare tack vare Intels tredje generations 14-nanometersteknik (14nm++). Ovanpå detta tillkommer ett fåtal mindre nyheter med Coffee Lake, däribland överklockning för individuella kärnor (endast enkeltrådad last), möjlighet till högre minnesfrekvenser samt funktioner för att justera minneslatenser i realtid.

För dagens överklockningsäventyr hoppar vi över vattenkylningslösningar till fördel för betydligt mer vanligt förekommande luftkylningsditon. Återigen är det redaktionens gamla trotjänare Noctua NH-U14S som tar plats i testriggen – en ytterst kompetent tornkylare som kyls av en PWM-styrd 140 mm-fläkt med maximalt varvtal på 1 500 RPM .

I vanlig ordning satsar vi inte på några frekvensrekord utan håller oss till mer rimliga nivåer som inte kräver omotiverat högt spänningspåslag. Därtill ställs det höga krav på stabilitet vid varje uppnådd frekvensnivå, där systemet ska klara av hela ordinarie testsviten samt hård belastning under längre tid.

Överklockning av Core i7-8700K

Vi inleder med flaggskeppet Core i7-8700K, där denna modell har en turbofrekvens på 4,3 GHz ur kartong när samtliga sex kärnor belastas. Första nivån nåddes vid 4,8 GHz med samtliga kärnor arbetandes, vilket endast krävde en mindre spänningshöjning till 1,25 V från grundnivån 1,15 V. Processorns temperatur låg då på cirka 75 °C under belastning med kylarens fläkt snurrandes i behagliga 1 000 RPM.

8700k_oc_84C.png

Med siktet inställd på nästa steg, den magiska 5,0 GHz-gränsen, blev det snabbt tydligt att mer spänning krävdes för full stabilitet. Denna uppnåddes med spänningen uppvriden till 1,35 V, vilket inte helt oväntat ökade både effektuttag och värmeutveckling markant. Vår Noctua-kylare fick nu dra igång fläkten på sitt maxvarv vid 1 500 RPM samtidigt som processorns temperatur landade kring 84 °C under belastning.

Överklockning av Core i5-8600K

Det billigare sexkärniga syskonet Core i5-8600K betedde sig på ett liknande sätt som storebror, där en mindre spänningshöjning till 1,25 V räckte till för att spika stabila 4,8 GHz över samtliga kärnor. Temperaturen vid belastning låg här vid cirka 66 °C med fläkten snurrandes strax ovanför 800 RPM.

8600k_oc_78C.png

För att ta upp modellen till 5,0 GHz krävdes dock ytterligare spänningshöjningar, och i det här fallet räckte inte 1,35 V, då krascher uppstod vid långtida belastning. Istället fick vi vrida upp spänningen ett snäpp till, där 1,4 V räckte för en genomgående stabil upplevelse. Detta medförde även högre temperaturer i form av 78 °C på processorn under belastning med fläkten snurrandes i 1 300 RPM.

Överklockning av Core i3-8350K

Sist men inte minst har vi den fyrkärniga Core i3-processorn, där även denna svarade bra på en frekvensökning över samtliga kärnor till 4,8 GHz med spännnigen ställd till 1,25 V. Temperaturen under belastning landade på svala 62 °C med ett fläktvarvtal på 700 RPM.

8350k_OC_75C.png

I försöken att nå 5,0 GHz stötte vi dock på patrull, där modellen vägrade hålla sig helt stabil vid denna klockfrekvens. Istället fick det duga med 4,9 GHz vid 1,4 V, något som kändes något onödigt pressat i efterhand med tanke på att processorn klarade 4,8 GHz vid betydligt lägre spänning. Temperaturen landade kring 75 °C under belastning med en fläkthastighet kring 1 000 RPM.

Sammanfattande tankar kring överklockning av Intel "Coffee Lake"

Överklockningen av Intels nya Coffee Lake-processorer påminner till en stor del om Kaby Lake från tidigare i år, där nivåer kring 4,9 till 5,0 GHz är fullt möjliga över samtliga kärnor. Detta är särskilt imponerande för de nya sexkärniga processorerna, som vi faktiskt trodde skulle slå i ett tak betydligt tidigare med tanke på det utökade kärnantalet.

Med detta sagt skulle vi dock rekommendera att lägga sig ett snäpp ner på frekvensstegen för att bättre hamna i modellernas sweet spot gällande effekt och temperatur kontra prestanda. Vid en betydligt lägre spänningsnivå kunde samtliga testade modeller nå 4,8 GHz stabilt, vilket fortfarande erbjuder ytterst respektabel prestanda men till ett betydligt lägre effektuttag.

Processorerna som hittat in i SweClockers testlabb är märkta som butiksmodeller och alltså inga ingenjörsexemplar. Detta är dock ingen garanti att processorerna som hittar ut i handeln svarar lika bra på frekvensökningar, och i slutändan får vi helt enkelt vänta och se hur det allmänna läget ser ut när de väl hittar hem till konsumenterna.