Hårdvarutillverkaren Zotac har bland annat satsat på att leverera komponenter i litet format, där samtliga grafikkort i Nvidias Geforce GTX 1000-serie presenterats i krympt utförande. Företaget har under en tid också producerat datorer i Magnus-serien, med spelprestanda och små chassin som riktmärken.

Nu meddelar Zotac att Magnus-serien utökas med ytterligare två underkategorier, närmare bestämt Magnus ER och Magnus EK. Gemensamt för de båda modellerna är bland annat stöd för 32 GB primärminne och ett fullskaligt Geforce GTX 1070. De båda serierna har även samma chassi med en total volym strax under sex liter.

Den stora skillnaden mellan varianterna handlar om valet av processor, där AMD Ryzen såväl som Intel Kaby Lake kan väljas. Intel Kaby Lake finns i Magnus EK-serien och representeras av Core i5 7300HQ med totalt fyra fysiska och logiska kärnor. I Magnus ER-serien återfinns AMD Ryzen i form av Ryzen 5 1400 med fyra kärnor och åtta trådar.

Trots det lilla formatet erbjuder samtliga system uppgraderingsmöjligheter. De två minnesplatserna är lättillgängliga och fungerar med DDR4-minnen av typen SODIMM. Moderkortet har en plats för SATA-baserade 2,5-tumsenheter, liksom en M.2-anslutning som stödjer SATA, NVME och även Intel Optane om processorn är Kaby Lake.

Ännu finns inga uppgifter gällande pris eller lanseringsdatum tillgängliga för de nya modellerna i Magnus EK- och Magnus ER-serien.