En trio av nya Iphone-modeller varav jubileumsvarianten Iphone X flankerades av en annan länge omtalad nyhet, nämligen tredje generationens Apple Watch. Förutom olika utseenden och materialval kommer nya Apple Watch Series 3 i två utföranden – en med enbart snabbare kretsar och den andra med inbyggt stöd för 4G/LTE samt röstsamtal.

Först och främst prestandan, där en ny tvåkärnig systemkrets ska vara 70 procent snabbare än föregående generation. Apple har dessutom tagit fram en skräddarsydd krets de kallar för W2 som sköter såväl trådlöst nätverk som Bluetooth, där Wifi är uppemot 85 procent snabbare. Till detta ska W2 dessutom vara dubbelt så energieffektiv.

När Apple presenterade Watch Series 3 med inbyggt stöd för 4G/LTE menade bolaget att detta var visionen från början. Med hjälp av detta kan klockan användas helt fristående en Iphone och förutom allehanda uppkopplade appar möjliggör detta för traditionella röstsamtal, där även den inbyggda mikrofonen uppges stå pall i utomhusmiljö.

Apple lyfter även fram klockan som en hälsomätare och träningsredskap, något som möjliggörs av alla sensorer. Delvis relaterat till detta är möjligheten att klockan genom Bluetooth kan koppla upp sig mot hörlurarna Airpods, vilket kan komma väl till pass exempelvis vid en springtur om telefonen lämnas hemma.

Då även Nano SIM tar mycket plats har Apple byggt in ett elektroniskt SIM-kort för att möjliggöra 4G/LTE-uppkoppling och röstsamtal. Nackdelen är att operatörer världen över måste omfamna detta, varför Sverige i alla fall inledningsvis blir utan Apple Watch Series 3 med stöd för detta.

Apple Watch Series 3 blir tillgänglig för förbokning den 15 september, vilket följs av leveranser den 22 september. Priset för de billigaste modellerna i aluminium är 3 695 kronor för mindre varianter på 38 millimeter och 3 995 kronor för större varianter på 42 millimeter.