Wifi-repeater

Den minst arbetsintensiva metoden för att öka räckvidden på ett existerande trådlöst nätverk är en repeater. Här behövs inga kablar eller andra anslutningar utöver ström till repeater-enheten.

repeat3.jpg

Repeater: ASUS RP-AC68U

repeat1.jpg
repeat2.jpg

Logiskt sett fungerar en repeater som tre personer där A skriker till B som först lyssnar, sedan vrider huvudet mot C och repeterar vad A just sade. I det här fallet antas då att B befinner sig i en punkt mellan A och C.

repeater_mode.PNG

Undantaget de absolut enklaste modellerna kan de flesta Wifi-hemmarouters konfigureras som repeater. Som nämnts tidigare i guiden ser vi här att RT88U automatiskt slår av DHCP- och NAT-funktionerna i detta läge.

En uppenbar nackdel med denna metod är att B måste spendera halva tiden på att lyssna och halva tiden på att återberätta vad som just sades, vilken då halverar mängden information A kan utbyta med C, jämfört med fallet där de kommunicerar direkt. Precis samma sak gäller för Wifi-repeaters.

rep-net.PNG

I detta exempel ligger "Device A" så att den direkt kan kommunicera med Wifi-routern medan "Device X" måste gå via repeatern.

Halvvägs till mesh-nätverk

Jag noterade en trevlig finess hos Asus "Wi-Fi Repeater AC2600", där det finns ett läge där 5 GHz-bandet kan användas som "backhaul" medan 2,4 GHz-bandet delas ut till de klienter som behöver gå via repeatern för att få uppkoppling.

Detta är inte fullt lika bra som mesh-nätverken då man tappar 5 GHz-bandet mot klienterna, men det undviker att repeatern äter upp bandbredden på 5 GHz-bandet med att återutsända all information.

repeat4.jpg

Asus Wi-Fi Repeater AC2600.

Fördelar

  • Väldigt enkel installation

  • Minimalt med kablar

  • Bygger på standardkoncept, möjligt att blanda produkter från olika tillverkare

  • Relativt billigt

Nackdelar

  • Bandbredden halveras

  • Finns ingen möjlighet att styra roaming

  • Även om det är rätt lite att konfigurera måste ändå varje extra enhet administreras separat