Roaming mellan 2,4 och 5 GHz banden

Ett specialfall av roaming är valet mellan 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet om dessa konfigureras med samma SSID/lösenord.

Förvalet i de flesta hemmarouters är att ha separat SSID för de olika banden. Finns användarfall där det kan vara vettigt, men finns också fall där det är lämpligt att tillåta roaming mellan banden.

På logisk nivå skiljer sig inte roaming mellan frekvensband från roaming mellan accesspunkter på samma frekvensband, vilket betyder att det även här saknas en etablerad standard för hur roaming ska utföras.

bandroam.png

Om en klient "ser" ett visst nät på båda banden måste den själv ha en strategi för vilket som ska väljas.

Det finns en del strategier för att flytta roamingbeslutet till accesspunkterna men då det inte är standardiserat har olika leverantörer lite olika metoder. En förmildrande omständighet gällande roaming mellan 2,4- och 5 GHz-bandet är att det sköts av en och samma enhet.

"Smart Connect"

I Asus routrar är strategin så här: accesspunkter noterar vilka klienter som stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz. Då kapaciteten för 5 GHz är bättre är målet att flytta så många klienter som möjligt till det bandet. Initialt kommer de flesta mobila klienter som rör sig från att vara utanför räckvidd för 5 GHz-bandet se 2,4 GHz-bandet då det har bättre räckvidd.

I administratörsgränssnittet ställer man in vid vilken signalnivå på 5 GHz som man vill tvinga över klienten till det bandet. Exempelvis Asus inkluderar detta under något de kallar ”Smart Connect”.

smartconnect.PNG

Som synes är styrning av roaming bara en av flera saker som ligger under "Smart connect", här finns också möjlighet att lastbalansera mellan banden.

Vad Asus accesspunkter verkar göra är att blockera den klient de vill flytta bort från ett visst band, under förutsättning att klinten först upptäckts på det band accesspunkten vill flytta klienten till. I det läget tappar klienten nätverkstillgång och blir således tvingad att välja ett nytt nät, vilket sker helt sömlöst om det finns ett annat synligt nät med samma SSID/lösenord.

Andra tillverkare har motsvarande teknik, men namnet kan variera. Som exempel kallar Ubiquiti och Netgear motsvarande för ”Band Steering”.