Mesh-nätverk

På ytan kan repeater och mesh-nätverk te sig rätt lika, i båda fallen utökas kommunikationen genom att en extra accesspunkt placeras mellan klienten och en accesspunkt med tillgång till internet.

lyra1.jpg

Vad vore en modern enhet utan LED-belysning. ♫ Kontrollen blinkar blå, en signal för det säkra. Kontrollen blinkar blå, då är allt som det ska. ♪

Den fundamentala skillnaden ligger i att mesh-nätverk har ett extra ”osynligt” trådlöst nätverk som fyller samma funktion som Ethernet/powerline har i modellen med flera ihopkopplade accesspunkter. Detta extra trådlösa nätverk är i princip alltid placerat i 5 GHz-bandet och jobbar på en annan kanal jämfört med det 5 GHz-nät klienterna ser.

Vinsten jämfört med repeater är ökad räckvidd med bibehållen bandbredd.

Paketering

Mesh-nätverk levereras normalt i paket om två till tre accesspunkter. Då dessa kommer från samma leverantör ger det möjligheter till extrafinesser utöver vad 802.11 erbjuder.

lyrabox.JPG

Asus Lyra levereras med tre vita puckformade enheter, en markerad "master" som kopplas till routern och två enheter för att öka räckvidd.

lyraopenbox.jpg

Som exempel ger Mesh-nätverk central administrering av hela nätverket och det är relativt vanligt att det kan göras endera via webbläsaren men också via en applikation till surfplatta/mobil.

En annan sak som mesh-nätverk ofta hanterar är nätverksglobal strategi för att styra roaming hos klienterna.

Backhaul

Det varierar lite mellan produkt till produkt om det är möjligt att köra ”backhaul”, det vill säga om nätverket accesspunkterna i mesh-nätverket kommunicerar över bara kan gå via Wifi eller om det även är möjligt att använda Ethernet.

mesh-net.PNG

Det "osynliga" 5 GHz-nätet som mesh-nätverk använder som backhaul fyller samma funktion som Ethernet/elnätskommunikation i fallet med flera accesspunkter.

De flesta som väljer denna teknik är nog ute efter smidigheten att slippa dra några kablar, men har man ett användarfall där Ethernet är obligatoriskt måste man läsa på lite om de olika produkterna då vissa endast har trådlöst backhaul. Vissa modeller har fått stöd för Ethernet-baserad backhaul i senare mjukvaruuppgraderingar.

Som testobjekt för denna artikel har Asus försett mig med deras Lyra, där är det i aktuell mjukvara är möjligt att använda Ethernet-baserad backhaul. Men det finns flera andra alternativ. Jag har själv tittat på ett som testpilot.

Fördelar

  • Central administration, bland annat direkt från mobilen

  • Minimalt med kabeldragning

  • Full bandbredd över Wifi då ”backhaul” sker över ett separat trådlöst nätverk

  • Roaming dikteras till största del av accesspunkterna, vilket möjliggör väsentligt bättre kontroll för nätverksadministratören

  • Varje enhet är i regel mindre jämfört med en typisk hemmarouter

Nackdelar

  • Ny och därmed relativt dyr teknik

  • Administration och extrafinesser som styrning av roaming är inte standard, mesh-nätverk låser för närvarande användaren till en tillverkare

  • Kapaciteten hos varje accesspunkt i mesh-nätverken kan normalt inte mäta sig med de mer avancerade accesspunkterna, 2×2 MIMO är standard för mesh-nätverk