Wifi-roaming

I de flesta hem ”ser” man redan en rad olika Wifi-accesspunkter utöver sin egen.

Förutom att de kan orsaka störningar och äter upp delar av kapaciteten har de egentligen ingen påverkan på dina lokala klient. Detta beror på att de andra accesspunkterna inte delar konfigurationsparametrar med din lokala accesspunkt: namnet på ditt trådlösa nätverk, kallat SSID, och lösenord, så kallat "delad hemlighet" i WPA2, skiljer sig i de olika nätverken.

roaming_admin.PNG

Om SSID och "delad hemlighet" (WPA2-lösenord) är samma för 2,4 GHz som 5 GHz kan klienterna dynamiskt välja det band som de anser är bäst.

För att utöka räckvidden på ett specifikt trådlöst nätverk kan en eller flera accesspunkter adderas. De adderade accesspunkterna konfigureras sedan med SSID och lösenord som matchar accesspunkten man redan har.

Varje trådlös klient kommunicerar vid varje tillfälle med exakt en accesspunkt. Med flera accesspunkter i ett och samma logiska nät har klienter möjlighet att hoppa mellan accesspunkter utan att sessioner i din dator bryts. Detta kallas "roaming".

Ingen standard

Något som man måste vara på det klara med är att Wifi-roaming inte är del av 802.11-standarden. Det är upp till varje Wifi-klient att avgöra vilken accesspunkt den associerar sig med när det finns flera val. Inte direkt idealläget för att designa ett nätverk som skall uppföra sig konsekvent.

I vissa fall finns det inte så mycket man kan göra åt roaming-beteendet mer än att hoppas på att de klienter man har utför det på ett tillfredsställande sätt. I andra lägen har det kommit fram lite smarta trick som till viss del flyttar styrning av roaming till accesspunkten, detta gäller främst de så kallade mesh-nätverken.

multipleap.jpg

Roaming kan te sig lite rörigt, men i praktiken fungerar det ändå rätt väl.

Antagande

Ett antagande klienterna gör kring roaming är att alla accesspunkter som är konfigurerade med samma SSID/lösenord tillhör samma logiska IP-nätverk. Därför är det viktigt att detta antagande stämmer i verkligheten. Om så inte är fallet kommer existerande sessioner klippas då klienten helt plötslig blir en annan IP-nod i ögonen på maskiner den kommunicerar med via IP-protokollet.

I vissa fall kräver detta att accesspunkten konfigureras på ett speciellt sätt för att säkerställa ovan. Jag återkommer till det senare i guiden.