Under våren 2017 återvände AMD till prestandasegmentet med Ryzen, som med den helt nya arkitekturen Zen åter gav Intel en match. Vägen dit tog flera år och AMD:s representanter har varit tydliga med att det är generation ett och att det därmed finns rum för förbättring.

I’ve said this before and I think it holds true. Zen, Ryzen, was the worst case scenario. It was a brand new architecture on a brand new node. So the worst case scenario we could’ve possibly had, right? It’s pretty good, you can get to over 4,0 GHz.

I en intervju med Joker Productions berättar AMD:s marknadschef för processorer Don Woligroski att förutsättningarna inför lanseringen av Ryzen var de värsta tänkbara. Detta då det handlade om en helt ny arkitektur och tillverkningsteknik, en kombination av nyheter aktörer inom halvledarindustrin normalt undviker för att minimera problem vid utveckling.

Trots detta blev Ryzen en framgång, där dess kanske största nackdel är att designen inte klarar mycket mer än 4,0 GHz med konventionell kylning. Det här berättar Woligroski att AMD:s ingenjörer arbetar på och att de ständigt ser nya förbättringar på den fronten.

På frågan om uppföljaren Zen 2 gör Woligroski gällande att det finns utrymme för högre klockfrekvenser, något som får sällskap av bättre prestanda vid en given frekvens (IPC). Känt sedan tidigare är dock att Zen 2 ska tillverkas på en 7-nanometersteknik, som utöver arkitektoniska förbättringar troligtvis bidrar till att möjliggöra högre klockfrekvenser.

Enligt AMD:s tidigare produktplaner ska bolaget gå över till 7 nanometer och introducera Zen 2 någon gång under 2018 alternativt tidigt 2019. Det här ska först följas upp av ursprungliga Zen på en förfinad 14-nanometersteknik (14nm+), där det spekuleras om just högre klockfrekvenser.