Efter AMD:s återintåg på marknaden laddar Intel upp med en ny generation av processorer. För första gången sedan introduktionen av namnschemat "Core i" skruvar Intel upp antalet kärnor för alltifrån instegs- till prestandaklassen inom såväl bärbara som stationära datorer.

De nya processorerna för stationära datorer går under kodnamn Coffee Lake och ska fortsatt använda sockel LGA 1151, men med krav på styrkretsar ur 300-serien. Användare som köpt antingen Skylake eller Kaby Lake med tillhörande moderkort kan således inte uppgradera till Coffee Lake utan att byta moderkort.

Inför höstens lansering listades ett första moderkort från Asus hos återförsäljaren Webhallen, som var snabb med att plocka bort det. SweClockers-medlemmen "mooseslayer" var dock snabb med att ta en skärmdump och skicka in till redaktionen.

Moderkortet i fråga är Asus Prime Z370-A och följer standardformatet ATX, vilket innebär ett mått på 305 x 244 millimeter. Därutöver framgår inga övriga detaljer, utöver självklara specifikationer som sockel LGA 1151, styrkretsen Z370, sannolikt fyra stycken DDR4-minnesplatser, ett antal PCI Express-platser och interna anslutningar för lagring.

Sett till själva styrkretsen väntas inte Z370 tillföra några stora nyheter mot Z270, utan väntas funktionellt vara densamma. Det går därför att spekulera i att Asus Prime Z370-A i grova drag påminner om dess nuvarande Z270-motsvarighet.

Intel Coffee Lake med de sexkärniga prestandamodellerna Core i5-8600K och Core i7-8700K väntas lanseras i oktober månad. Prismässigt ska duon ersätta dagens Core i5-7600K och Core i7-7700K med fyra kärnor.