I augusti framgick att Radio- och TV-avgiften föreslås slopas, någonting som skulle innebära att systemet för public service för första gången sedan införandet år 1907 görs om från grunden. Avgiften har länge debatterats och en del i samtalen är att det skulle slå mot arbetstillfällen i Kiruna.

Nu berättar Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) till SVT Nyheter att hon befarar att minst 120 jobb kan försvinna från staden. Oron härrör från att fackliga representanter från Radiotjänst kontaktat Zakrisson och informerat om att samtliga partier i Sveriges riksdag är överens om att slopa Radio- och TV-avgiften.

Om slopandet av avgiften går igenom väntas det bli ett hårt slag mot Kiruna, som har Radiotjänst att tacka för 120 jobb plus timvikarier. Kristina Zakrisson tillägger att Kiruna visserligen har låg arbetslöshet i dagsläget, men att de försöker bredda arbetsmarknaden vid sidan om gruvnäringen.

Enligt förslaget skulle avgiften som drivs in av Radiotjänst ersättas av en individuell avgift på skattesedeln, som likt begravningsavgiften skulle bli predestinerad och behandlas utanför statens budget. Skatten skulle vara progressiv och baseras på inkomst, med ett tak som innebär att höginkomsttagare inte betalar väsentligt mycket mer än dagens 195 kronor i månaden.

Förslaget ska presenteras för regeringen senast den 17 november, för att därefter gå ut på remiss och klubbas av riksdagen under våren eller hösten år 2018. Enligt information till kommunalrådet ska dock ett beslut fattas redan i oktober.