I startgroparna av konsumentelektronikmässan IFA 2017 håller flera stora aktörer presskonferenser och en av dessa är Asus, som sällar sig till raden av tillverkare som omfamnar Microsofts koncept Windows Mixed Reality som innefattar såväl virtuell (VR) som förstärkt verklighet (AR).

Från Asus handlar det om ett VR-headset som fått namnet Asus Windows Mixed Reality Headset. Huvudbonaden har som brukligt sensorer som gyroskop, accelerometer och magnetometer, medan två kameror i framkant står för spårning (eng. tracking) av omgivningen.

Bakom det visuella står två skärmpaneler, som båda är 2,89 tum och upplösningen 1 440 x 1 440 pixlar, för totalt 2 880 x 1 440 pixlar. Uppdateringsfrekvensen är 90 Hz och ljusstyrkan 100 cd/m2, vilket vidare ackompanjeras av Fresnel-linser för ett horisontellt synfält om 95 grader.

För att särskilja sig från liknande lösningar från andra datortillverkare menar Asus att de tagit fram en "futuristisk" design med polygonmönster, samt att de arbetat med att få ned vikten till under 400 gram. Tyngdpunkten för VR-headset ska ligga vid pannan för att göra det mer bekvämt vid längre tids användning.

En annan finess som sticker ut är att själva kåpan kan vinklas upp 90 grader, vilket gör att användaren inte behöver ta av VR-headsetet för att göra någonting utanför den virtuella verkligheten. Avslutningsvis ansluts enheten via en USB 3.0 och en HDMI 2.0, vilka sitter i en fyra meter lång kabel.

Prislappen för Asus Windows Mixed Reality Headset är 449 Euro, motsvarande omkring 4 300 kronor, och i priset ingår ett par av Microsofts rörelsekontroller för virtuell verklighet. När VR-headsetet lanseras framgår inte.